Pomsky hond achter een bureau

Wat kost een Pomsky per maand

Een Pomsky (of hond in het algemeen) kopen kost veel geld, afhankelijk van het ras ben je enkele honderden tot enkele duizenden euro’s kwijt. Natuurlijk is de aanschaf eenmalig, hier kan je voor sparen zodat je de puppy van je dromen kan uitzoeken! En dan..? Na weken of maanden lang wachten komt je langverwachte puppy bij je wonen, dan begint het pas écht met de kosten!

Pomsky in kantoorkleding

Nou, wij zijn eens in onze administratie gedoken.. In deze blog geven we je een kijkje in de (onderhouds-)kosten die wij ongeveer kwijt zijn in het dagelijkse leven met Geusje. Op moment van schrijven is Geusje 1 jaar en 4 maanden oud.

Waarover hebben we het dan precies?

Natuurlijk heb je het over standaard dingen zoals brokjes (ontbijt), rauw vlees (diner), snacks en beloningssnoepjes. Maar denk ook aan de verzorging en gezondheid van onze Geus en niet te vergeten: de hondencursus!

Je kan het zo duur maken als je zelf wil! Sommige kosten heb je zelf in de hand, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een “goedkopere” brok of ‘s avonds geen rauw vlees geven. Of je hond zelf geregeld borstelen en/of knippen in plaats van je hond naar de trimsalon brengen. De een heeft nu eenmaal meer geld te besteden dan de ander: niets is goed of fout! Doe wat goed voelt en wat bij jou past!

Kosten aan voer, snacks en beloning

Wij geven Geusje ‘s ochtends altijd een klein bakje brokjes, dit is altijd +/- 50 gram. Dit lijkt heel weinig, maar sinds mevrouw gesteriliseerd is heeft ze aanleg gekregen om wat sneller dik te worden. Wij geven brokken van het merk Edgard Cooper, een zak van 12kg kost €69,95.

Haar bakje brokjes kost dus elke ochtend € 0,29 cent.

Geusje in Edgard Cooper zak

‘s avonds krijgt ze haar favoriete maaltijd: rauw vlees. Dit zijn diepgevroren rollen 100% paardenvlees van 500 gram, met één rol doet ze twee avonden. Wij kopen deze rollen van het merk Lotgering altijd per 36 stuks, dit kost in totaal € 45,00.

Haar avond eten rauw vlees kost dus elke avond € 0,63 cent.

Elke dag krijgt ze een snackje, bijvoorbeeld dental sticks van Edgard Cooper en/of een kluifje. Dit schommelt natuurlijk een beetje qua prijs omdat ze niet elke dag hetzelfde krijgt.

Haar tussendoortjes kosten gemiddeld € 0,30 cent per dag.

Last but not least, haar favoriete beloning: kippie! Wij kopen elke maand 600 gram kipfilet bij de supermarkt, dit kost € 4,80. Dit koken we en snijden we in kleine blokjes.

Haar kippie kost zo’n € 0,15 cent per dag.

Meer weten over het voer van Geusje? Lees in deze blog meer over het eten van onze Pomsky.

Onmisbaar in de eerste jaren van je hond: training!

Gisteren hoorde wij tijdens onze hondentraining een goede quote van één van de leraren “als je hond iets doet wat je niet leuk vindt, ga dan bij jezelf na wat jij niet goed doet“. Wij zijn het 100% eens, want je hebt de opvoeding echt helemaal zelf in de hand. Daarom volgen wij al van pup af aan hondentraining, je wil natuurlijk niet dat je voor aap loopt met je hond! Trainingen welke we tot op heden met Geusje hebben gevolgd:

  • Puppycursus (10 lessen)
  • Pubercursus (5 lessen)
  • Pubercursus vervolg (5 lessen)
  • Summer school (10 lessen)
  • Behendigheid (gaan we van het najaar aan beginnen)

Een les kost tussen de € 10,00 en 12,00 per keer (een keer per week).

De trimsalon: het oog wil ook wat!

Wij hebben Geusje sinds we haar hebben 1x naar de trimsalon gebracht, wij verwachten dit twee keer per jaar te gaan doen. Bij de trimsalon wassen ze haar vacht goed en ontwollen ze haar vacht. Na zo’n behandeling ziet ze er als nieuw uit. Lees hier meer over de trimsalon.

De kosten van zo’n behandeling: € 40,00

Minder leuk, maar wel nodig: de dierenarts

Helaas heb je sommige dingen niet zelf in de hand, zoals dierenarts bezoeken, vaccinaties en misschien zelfs één of meerdere operaties.

Vaccinaties en tabletten

Als je “gebruikelijke” vaccinaties/tabletten geeft dan heb je het over inentingen en tabletten voor verschillende doeleinden:

  • Inentingscocktail (elk jaar) € 68,00
  • Vlooien en luizen (elk kwartaal vanaf 1 jaar) € 32,00 per tablet
  • Ontwormen (elk kwartaal vanaf 1 jaar) €9,00 per tablet

Dierenarts kosten per jaar: € 232,00

Dat is dus best wel fors, natuurlijk zijn de tabletten niet verplicht, maar de inentingen van je hond kan/mag je niet overslaan.

Laten steriliseren

Wij hebben besloten Geusje te laten steriliseren (lees hier meer over de sterilisatie), wij hebben niet gekozen voor de “klassieke operatie”, maar voor een kijkoperatie. Deze is bij de meeste dierenartsen € 75,00 duurder dan de gewone sterilisatie. De kosten voor de sterilisatie bedroegen € 420,00 Auw.. eierstokken uit Geusjes lijf, rib uit ons lijf..

Dat telt dan stiekem aardig op..

Zoals eerder al benoemd: je hebt natuurlijk veel kosten zelf in de hand. Net als je eigen kosten voor levensonderhoud kan je keuzes maken; Aldi vs. Albert Heijn of de slager vs. de traiteur.

Hond in hondenzwembad

Als wij (de sterilisatie rekenen we even niet mee) de kosten bij elkaar optellen dan kost Geusje ons per maand:

Kostenpost Kosten per maand
Eten € 42,00
Cursus € 44,00
Trimsalon € 7,00
Dierenarts € 19,00
Totaal per maand € 112,00

Een kostenpost waar wij geen rekening mee houden is hondenbelasting. In de gemeente waar wij wonen hoef je geen hondenbelasting te betalen. In veel gemeenten moet dit wel, de tarieven die bepaalt een gemeente zelf. Sommigen rekenen enkele tientjes, sommige zelfs over de € 100,00!

Is een verzekering voor mijn hond nodig?

Uiteraard is dit zonder onvoorziene kosten; denk hierbij aan een onverwachte operatie omdat je hond iets uithaalt waardoor een dierenarts bezoek onvermijdelijk is, of door ziekte. Als je pech hebt dan kan het houden van je hond een duur grapje worden. Operaties lopen al snel in de papieren, denk dan niet dat je met enkele honderden euro’s klaar bent, maar eerder aan bedragen van ruim over de € 1.000,00.

Het antwoord op de vraag of je je hond moet verzekeren is tweeledig:

  1. Een risico inventarisatie: hoe vaak wordt een hond gemiddeld geopereerd? Wat ben je van plan om met je hond te gaan doen? Is het een druk ras of een ras waarbij je weet dat bijvoorbeeld heupdysplasie vaak voorkomt?
  2. Je eigen portemonnee: mocht je plots voor onverwachte kosten komen te staan, kan je deze dan betalen? Of komt het erop neer dat je je hond dan in moet laten slapen..?

Wij hebben er na flink wat rekenen voor gekozen om geen hondenverzekering af te sluiten. Als Geusje geen “pech-hond” is, dan is niet-verzekeren uiteraard kostentechnisch altijd een betere optie!

Uiteindelijk is het de liefde die telt..

Uiteindelijk is goede verzorging en een ongekende dosis onbetaalbare liefde voor je hond uiteraard zeker zo belangrijk!

Mist er iets in deze blog? Of staan er volgens jou onjuistheden in? Laat dan zeker een berichtje achter of stuur ons een DM op Instagram!

Terug naar blog