De Pomsky

Een Pomsky is geen erkend hondenras, het is een relatief jonge en populaire kruising tussen een Pomeriaan (reu) en een Husky (teef). Als je kijkt naar de Pomeriaan en de Husky dan zal je begrijpen dat deze kruising niet op een natuurlijke manier tot stand komt, maar door kunstmatige inseminatie.

Pomsky (Geusje)

Pomsky Geusje als puppy

Uiterlijke kenmerken van een Pomsky

In een Pomsky zie je duidelijk verschillende uiterlijke en innerlijke kenmerken van beiden rassen terug. Doordat de Pomsky altijd een kruising is variëren ze van gewicht en grootte. Als je kijkt naar het gewicht van een “zuivere” F1 Pomsky (50% Pomeriaan / 50% Husky) dan loopt dit uiteen van +/- 8 tot 18 kg. De schofthoogte loopt uiteen van 25 tot 35 centimeter.

Volwassen Pomeriaan:

Volwassen Pomeriaan

De vacht verschilt erg per Pomsky, je ziet Pomsky honden met een vrij pluizige/volle vacht en Pomsky honden met een dunnere vacht. Onder andere de vader Pomeriaan maar vooral ook het type Husky moeder (bijvoorbeeld een Siberische Husky of Alaska Malamute) speelt hierin een grote rol. Tip: zorg er dan ook altijd voor (mocht je naar een Pomsky opzoek zijn) dat je jezelf goed laat informeren door de fokker en zowel de vader als moeder in levende lijve mag zien.

Innerlijke kenmerken

De Pomsky hond is erg intelligent, avontuurlijk en ontdekkend van nature. Je leert ze makkelijk de basis commando’s aan, maar ze laten zich ook makkelijk trucjes aanleren.

Zowel thuis als op straat is het een vriendelijke allemansvriend en vooral geen waakhond. Een échte familiehond en dus goed in de omgang met kinderen. Uitdaging en beweging speelt een belangrijke rol, maar niet in de grote mate waarin dit van belang is bij een Husky.

Volwassen Husky:

Volwassen Husky

Het speelse gedrag in combinatie met het hoge knuffelgehalte zorgt ervoor dat de meeste Pomsky honden weten dat ze alle aandacht krijgen. Dit resulteert in clownesk en uitdagend gedrag. Ze zijn graag bij je in de buurt en eisen van tijd tot tijd (in positieve zin) je aandacht op. Een hond die dus altijd voor je klaar staat om je op te vrolijken als het nodig is.

Wil je meer weten over de Pomsky? Wij delen veel van onze ervaringen in onze blogposts!