Eind mei is Geusje gesteriliseerd, hierover heb je alles kunnen lezen in de blog “Pomsky laten steriliseren“. Om verschillende redenen hebben wij besloten om haar te laten steriliseren. Maar was dit wel de juiste beslissing? Wegen de nadelen die wij ervaarden vóór haar sterilisatie wel op tegen de voordelen die wij ervaren na haar sterilisatie? In deze korte blog delen wij onze eerste ervaringen.
Het herstel na verwijdering van hechtingen
Toen de hechtingen (10 dagen na de sterilisatie) waren verwijderd, zagen de drie littekens van de laparoscopische sterilisatie er goed, maar wel roze/rauw uit. Bij het verwijderen van de hechtingen gaan de gaatjes waar de draden van de hechtingen doorheen weer een beetje open. Dit heeft even tijd nodig om te herstellen.
Gelukkig bleef Geusje tijdens het herstel goed van de gehechte openingen af. Na zo’n 14 dagen was bij twee van de drie hechtingen echt al bijna niks meer zichtbaar, na drie weken zag je haast niet meer waar de hechtingen hadden gezeten. Super dus!
Een volwassen hond met een kale puppy buik
Voor de operatie scheren ze heel de buik en een stuk van de borst van je hond kaal. Niet tondeuse kort, maar écht scheermesje kaal. Via Instagram kregen wel na verloop van tijd best wel wat vragen “wat is er aan de hand met de buik van Geusje?” Nou ja, een geschoren operatie buik dus!
De snelheid waarmee het haar terug groeit op haar buik valt echt heel erg tegen. We zijn nu ruim twee maanden verder en het haar op haar buik is nu pas zichtbaar terug aan het groeien op haar buik, maar het is nog lang niet terug gegroeid naar hoe het was.
Ook het haar op haar rechter voorpootje hadden ze een stuk weggeschoren voor het infuus, dit was na 4 weken gelukkig helemaal dichtgegroeid. Dit zat ook het meeste in het zicht. Ik zal een klein geheimpje verklappen… Op sommige foto’s op Instagram heb ik op haar geschoren pootje haar gephotoshopped (niet door vertellen ;-).
Vachtsverandering na sterilisatie Pomsky
De eerste weken na de sterilisatie merkte we weinig tot geen verandering van de vacht. Maar van de een op de andere dag leek het wel alsof al haar vacht ging uitvallen. Écht niet normaal. Dit terwijl we haar van het voorjaar voor het eerst naar de trimsalon hebben gebracht en ze al heel erg veel overtollige wintervacht daar heeft achtergelaten.
Tot 2 weken geleden hebben Geusje meer dan normaal gekamd/de echt losse plukken uit haar vacht getrokken. Toen hier een Husky puppy van een vriendin van mij kwam spelen vlogen de plukken letterlijk hier door de lucht en moesten we elke 5 minuten de plukken vacht uit de bek van haar speelvriendinnetje halen.
Komt deze vachtverandering door de sterilisatie?
Wij denken dat het een combinatie van factoren is: de zomer is écht begonnen, dus ze zal ook (voor het eerst) haar laatste wintervacht loslaten, maar we merken dat haar haarstructuur wel echt is veranderd. Ze had voor haar sterilisatie echt een hele zachte fluffy puppy vacht, maar sinds haar sterilisatie is dit echt verdwenen. Dit vinden we echt heel jammer; ze lijkt zelfs een beetje gekrompen. We moeten nog ontdekken of dit met de winter weer wat meer terugkomt!
Eetlust na de sterilisatie
Geusje was altijd een hele moeilijke eter. ‘s Ochtends schrokte ze haar bakje brokjes op alsof haar leven er vanaf hing, maar ‘s avonds liet ze haar rauwe vlees geregeld staan en moest ik dat (letterlijk) met de hand voeren om er iets in te krijgen. Dit was zelfs zo erg dat mijn vriend meerdere malen heeft gezegd dat we er eens mee langs de dierenarts moesten.
Na de sterilisatie weet ze niet hoe snel ze haar eten op moet eten. ‘s Ochtends schrokt ze nog steeds binnen 30 seconden haar brokjes op, maar ook ‘s avonds is binnen 2 minuten haar eetbak met rauw vlees leeg.
Is Geusje dikker geworden na de sterilisatie?
Nee, in tegenstelling zelfs: ze is afgevallen. Geusje woog toen we de hechtingen lieten verwijderen ruim 16,2 kg. De dierenarts gaf aan dat ze voor “het mooie/gezonde” eigenlijk terug moest richting de 15 kg en sowieso ruim onder de 16 kg moest komen. Sindsdien geven we haar ‘s ochtends een handje brokjes en ‘s avonds 250gram rauw vlees. Bij het kopen van rauw vlees letten we erop dat we enkel nog “mager” rauw vlees/vis kopen. Denk hierbij aan paard, zalm, kalkoen en kip.
Tot slot geven we tussendoor minder snackjes en belonen we haar (ja, daar komt ‘ie weer) vooral met gekookte kipfilet. Dit omdat ze dit echt het einde vindt en er nagenoeg niks in zit. Hiernaast krijgt ze tegenwoordig elke dag één Doggy Dental Stick van Edgard Cooper, dit zijn calorie arme sticks (goed voor het gebit).
Gedragsverandering
Om heel eerlijk te zijn hadden we best wel verwacht/gehoopt dat haar gedrag iets zou veranderen: wat rustiger/minder trekken bij het uitlaten en wat beter luisteren als ze losloopt. Hier is eigenlijk nagenoeg weinig tot niets in veranderd. In tegenstelling zelfs; we hebben het idee dat ze de laatste juist weken heel erg bezig met geurtjes en zich tijdens het wandelen soms te veel laat leiden door haar neus waardoor je met een erg afgeleide hond rondloopt.
Tot slot: wel of niet laten steriliseren?
Ja, wij zouden (als we ooit een nieuwe/andere hond aanschaffen) opnieuw na de eerste loopsheid de hond laten steriliseren. Wél vinden we de vacht verandering heel erg jammer en hopen we stiekem dat ze na de winter haar zachte fluffy vacht terug krijgt, maar of dit zo is weten we pas over een maand of vier.. Eerst nog uitgebreid genieten van het mooie weer deze zomer!