Wij vinden het zelf erg belangrijk dat een hond uiteindelijk goed luistert. Elke hond heeft een andere aanpak nodig en heeft een ander karakter. Dus daarom vonden wij het volgen van een puppycursus een MUST!
Vanaf wanneer mag je beginnen met de puppycursus?
Vanaf dat de pup ongeveer 8 weken oud is zou je mogen beginnen met de puppycursus. Het is het belangrijkste dat de puppy minimaal een week aan de baasjes moet wennen!
We hebben ruim vooraf bij de hondenschool informatie opgevraagd over de cursus, de kosten, wat we mee moesten nemen en of er andere bijzonderheden zijn waarmee we rekening moesten houden. Bij ons was bijvoorbeeld de vaccinatie voor kennelhoest verplicht om aan de cursus te kunnen deelnemen (meer informatie over inentingen). Ook moesten wij het hondenpaspoort, een trekspeeltje en belongingssnoepjes meenemen.
Tricks kan je een puppy snel leren!
Een Pomsky is trouwens heel leergierig en slim, dus je kan de pup makkelijk dingen aanleren! We hadden Geusje nog maar één of twee dagen en toen gingen we haar zonder enige verwachtingen ‘zit’ proberen aan te leren. Met verbazing stonden wij ervan te kijken dat ze het na enkele keren echt door leek te hebben!!!!
Een dagje later gingen we verder met de ‘af’, dit was iets lastiger dan de ‘zit’ maar ook dit had ze zo onder de knie. We moeten nog altijd lachen om hoe Geusje ongecontroleerd afgaat, want zoals het onderstaande filmpje zo doet ze het na acht maanden dus nog steeds: BAM!
Het ging goed, totdat…
We hadden de smaak goed te pakken en gingen direct opzoek naar een nieuw trucje. Na de zit en af kwamen ook de ‘poot’ en ‘rol’ aanbod, met succes:
De ‘rol’ hebben we aangeleerd met de volgorde ; zit, af en rol. Dit ging super goed!
Tot een zeker moment… want als wij een lekker stukje gekookte kipfilet pakte (voor kip doet ze alles) dan kwam de trukendoos van Geusje tevoorschijn. Dit resulteerde in de reeks “ZIT-AF-ROL” en dit bleef ze herhalen tot ze haar kipje kreeg. Dus ook als wij bij de puppycursus alleen ‘zit’ zeiden (HAHA!). We hebben het vervolgens gelukkig weer eruit kunnen krijgen door haar hiervoor niet te belonen (ook al vonden wij het zelf heel grappig). Met als nadeel dat ze na verloop van tijd het commando rol is verleerd. Op zich niet heel erg, want het is een vrij nutteloos commando.
Starten met de puppycursus
We waren super blij dat we mochten beginnen met de cursus omdat het soms best wel pittig is om een puppy op te voeden en fatsoenlijk aan de lijn uit te laten. Het kost veel energie en konden stiekem niet wachten tot ze beter zou weten wat wel en niet mag.
Wij hebben de puppycursus gevolgd bij de Hellevoetse Hondenschool omdat wij dit een goede school vinden en omdat het toen redelijk dichtbij huis was. De puppycursus bestond uit 10 lessen van een uur lang en werd wekelijks gegeven. De puppy’s zijn dan natuurlijk nog heel jong dus je moet niet verwachten dat het een uur lang aanpoten is. De les begon altijd met een vragenronde; waar loop je tegen aan, wat gaat goed en wat gaat minder goed? Wij vonden dit zelf heel erg fijn omdat het niet alleen belangrijk is dat de hond commodes leert. Juist ook de manier van aanvliegen van dingen voor de opvoeding is belangrijk in deze fase! Een ander belangrijk aspect is het socialiseren natuurlijk, andere hondjes om haar heen! Voor, tijdens en na de les mochten de honden jammer genoeg niet met elkaar spelen, ze zijn natuurlijk nog kwetsbaar en een puppy weet van geen ophouden! Hiernaast was het verschil in grootte tussen de puppy’s bij onze les aanzienlijk, dus dit maakt het ook wat risicovoller om ze te laten ravotten.
Tijdens de cursus leerde we; zit, af, naast, speeltje los laten, gebit bekijken, kom-voor, het halsbandje om en af doen terwijl de pup blijft zitten en lopen zonder trekken/afleiding. Tijdens de laatste les hebben we wat behendigheid gedaan, dit vonden wij erg leuk!
Als kers op de taart is Geusje uiteraard geslaagd (de trukendoos hadden we maar thuis gelaten)!
De puppycursus afgerond. En nu?
Als je de puppycursus hebt afgerond moet je niet denken dat je er dan bent! Een Pomsky gaat twee keer puberen, rond 6 maanden en rond een jaar. In deze periode is het goed om elkaar te begrijpen en daarom hebben wij besloten om een vervolgcursus te volgen! Omdat wij in de tussentijd zijn verhuisd naar Roosendaal moesten wij helaas een andere hondenschool zoeken. We hebben bij een hondenschool in de buurt een proefles gevolgd. Hier werken ze niet met verbale commando’s, maar met handgebaren en een ‘klikker’. Wij vonden deze hondenschool niet aansluiten bij de afgeronde cursus en vonden de manier van werken met je hond niet prettig.
Wij zijn toen opnieuw opzoek gegaan naar een andere hondenschool en zijn terecht gekomen bij Hondenschool Statera. Achteraf is het heel goed dat we dit hebben besloten want bij de huidige school zitten we écht op ons plek en het sluit helemaal aan bij wat wij zoeken! We hebben gekozen voor de puppy+ cursus, de cursus bestaat uit 5 lessen van een uur en worden wekelijks gegeven. Je krijgt net wat meer oefeningen tijdens deze les en er zit meer snelheid in. Zo leer je; af, zit, halt, kom-hier, volgen/lopen zonder trekken, om paaltjes lopen, sneller schakelen van spelen naar gehoorzamen en om elkaar te passeren zodat de baasjes elkaar een hand kunnen geven (zonder omver getrokken te worden). Ook raken ze meer gewend aan ‘vreemde voorwerpen’ zoals een paraplu, ladder en bezem.
Wij hebben op dit moment de puppy+ cursus afgerond. Na 5 lessen zijn wij apart genomen om het examen te doen. Je raadt het niet, maar weer geslaagd!
En toen?
Wij hebben er nog 5 lessen aan vastgeplakt omdat de volgende cursus nog een stapje te groot is voor Geusje. Daar zitten namelijk best een aantal oudere honden! Wij ervaren nu wel dat Geusje zich meer verveelt tijdens de lessen. Als deze 5 lessen erop zitten starten wij met de vervolgcursus van 10 lessen. Als zij een jaar is vinden wij misschien een behendigheidcursus (over bruggen, door buizen, slalommen, etc.) ook erg leuk, dan kan Geusje lekker haar energie kwijt!
Tot slot
Wij raden een cursus echt aan. Niet alleen voor je hond, maar vooral ook voor jouzelf om te leren wat je wel of niet moet doen tijdens de opvoeding van je hond. Een laatste, heel belangrijk, aspect: je leert samenwerken met je hond. Dit is echt cruciaal voor een goede verhouding!