Iedereen heeft eigen ervaringen en ideeën bij een halsband en een hondentuigje. Voor de ene hond werkt een halsband en voor de ander een tuigje. Als je via Google zoekt dan vind je van beiden voor- en tegenstanders. In deze blog vertellen we graag onze ervaring!
Geusje is begonnen met een halsband en lijn. Toen we haar ophaalde had ze nog nooit een halsband omgehad, dus het was een kleine uitdaging om de halsband voor de eerste keer om te doen. Het lopen was de eerste paar keren even wennen, maar dit vond ze al vrij snel gewoon. Vaak herhalen is de weg naar succes ;). De eerste dagen volg je voornamelijk de beweging van de pup zodat het lopen aan de lijn normaal wordt en leid je de pup niet.
Is de lijn dan geen trekspeeltje?
Geusje dacht al snel dat de lijn speelgoed was. Tijdens het wandelen nam ze regelmatig de lijn in haar bek om er vervolgens een trekspelletje van te maken. Super irritant en je de lijn raakt er ook nog eens van beschadigd door de scherpe puppytandjes.
Zoals je in een ander blog kan lezen zijn wij al snel begonnen met een puppycursus. Daar leerde we al de term ‘los’ in combinatie met een klos (zo’n trektouw). Erg handig in dit geval! Als ze tijdens het wandelen de lijn in de bek nam en het commando ‘los’ gaven dan beloonde we haar als ze de lijn losliet. Dit werkte als een trein!
Helaas was ze na een weekje zo slim dat ze expres steeds even de lijn in de bek nam om een beloning te krijgen (terwijl ze dondersgoed wist dat dit niet mocht). Geef het wat tijd en wees direct vanaf het beginconsequent (ook al ziet het er natuurlijk super schattig uit als ze klein zijn). Later is het alleen maar moeilijker om het af te leren, dan is het niet schattig meer en hangt er meer kilo aan de lijn!
Trekken, trekken, trekken…
Veel mensen vonden (en nog steeds) Geusje heel schattig en mooi. Ze kreeg daarom ook veel aandacht en dat had ze zelf ook door. Ze vond daardoor mensen erg leuk, te leuk… Dit helpt niet mee aan ‘het lopen zonder trekken’. Voorkom dan ook (hoe stom het ook klinkt) dat iedereen continue je hond komt aaien en aanhalen. Hiermee wordt het trekken beloond.
Naast mensen zijn natuurlijk ook andere honden interessant, maar ook vogels, katten, takken, grasveldjes en ga zo maar door. Het loopt gewoon niet lekker als de hond constant aan de lijn trekt, maar hoe leer je het af?
Op de puppycursus deden we daarvoor verschillende oefeningen, hierbij de basis in drie stappen:
- Lijn uiteinde in je rechterhand;
- Hond links naast je, dus niet voor je. Ongeveer met de kop ter hoogte van je linkerhand;
- Zorg voor beloning (zie onze blog over voeding) in je linkerzak;
- Zeg “naast” tijdens het wandelen een geef tegelijkertijd een beloning.
Let op dat je hierbij niet de beloning naar de hond brengt, maar dat de hond naast je loopt/komt om de beloning te pakken. Het idee hierachter is dat de hond eraan gewend raakt altijd links naast je te lopen.
De oefeningen gingen tijdens de cursus eigenlijk perfect, alleen buiten ga je niet 10 minuutjes gebukt lopen en dat maakt het dan wel lastig. Herhaal dit dus tijdens het wandelen een aantal keren een paar meter.
De overstap naar het hondentuigje
Bij een tuigje begint de lijn wat meer op de rug, hierdoor kon Geusje er niet goed meer bij om erin te bijten, +1! Ze moest ook weer erg wennen aan het tuigje, het leek te helpen!
Zowel jijzelf, maar vooral de hond merkt minder van het trekken doordat het tuigje vooral op de borst/rug is bevestigd. Tijdens het trekken zorgt dit voor druk op de borst en niet meer om de nek. Dit is voor je hond prettiger, maar eenmaal gewend aan het tuigje leek het trekken bij Geusje alleen maar erger te worden. Ze ging echt in het tuigje ‘hangen’ en we merkten dat het corrigeren lastiger werd.
Op maandag wordt Geusje altijd uitgelaten door mijn schoonvader. Toen hij opmerkingen begon te maken dat het net een échte slede hond was, leek het ons tijd om naar een alternatief opzoek te gaan: zowel een normale halsband als tuigje hadden we al geprobeerd..
De retrieverlijn met stop
Op aanraden van onze hondentrainer zijn wij opzoek gegaan naar een zogenaamde retrieverlijn met dubbele stop. De twee stopjes hierin zijn erg belangrijk anders kan de lijn ook als een soort strop fungeren en hangt je hond zich letterlijk op als hij of zij gaat trekken.
Bij de dierenwinkel hebben wij een lijn uit één stuk gekocht, dit is dus een riem en halsband in één. De eerste stop is om te voorkomen dat de hond zich ophangt, de tweede stop is om ervoor te zorgen dat de lijn niet gemakkelijk kan afschieten.
Bij het omdoen van de riem is het belangrijk (wanneer de hond altijd op links loopt) dat je de halsband om doet als een P, zie ter verduidelijking de foto hieronder.
Je dient de halsband om te doen als de letter P om ervoor te zorgen dat de halsband aantrekt (sluit) als je hond trekt en weer losser gaat zitten als je hond netjes naast je loopt. Dit gaat het trekken tegen en is ook voor jou een stuk rustiger omdat je niet continue als een gek hoeft te corrigeren.
Tip: deze riem is ook in twee delen te koop (halsband + riem). Koop niet de halsband uit één stuk, als je je hond los laat dan loopt hij/zij namelijk zonder penning met telefoonnummer rond.
Geusje loopt nu voorbeeldig aan de lijn
Was het maar zo’n feest.. Ze loopt nog steeds niet altijd even mooi aan een slappe lijn mee. Soms staat ze liever op haar achterpoten dan op vier pootjes, maar elke dag gaat het weer een stukje beter! Vooralsnog werkt de retrieverlijn met stop voor ons het beste!