Loopse pomsky teef

Help mijn Pomsky is voor het eerst loops!

De loopsheid is de vruchtbare periode van een teefje, tijdens deze periode kan ze dus gedekt worden. De wisselde hormoonbalans zorgt bij de Pomsky voor lichaam- en gedragsveranderingen! In deze blog vertel ik over hoe wij hiermee zijn omgegaan en wat je kan verwachten.

Geusje in het water

Wanneer word je hond voor het eerst loops?

Wanneer de hond in de puberteit is gekomen word ze voor de eerste keer loops. Dit is bij een Pomsky meestal als ze tussen de 6 en 12 maanden oud zijn.

Geusje werd pas rond 9 maanden loops. Bij haar twee zusjes begon de eerste loopsheid eerder, namelijk toen ze 6,5 en 8,5 maanden oud waren. Dit verschilt dus best wel van elkaar!

Hoe kun je zien dat je hond loops is?

Loopsheid merk je zowel aan de verandering van het lichaam als het gedrag van je Pomsky. Al geruime tijd voordat ze écht loops werd werden de tepels van Geusje groter en waren deze ineens zichtbaar. We wisten pas dat ze écht loops was toen we een keer thuis kwamen en we na haar enthousiaste begroeting bloederige afscheiding op de grond zagen liggen. Later zagen wij ook dat de vulva (wij noemen het altijd ‘foef’) was opgezwollen. Dit zijn duidelijke symptomen van de loopsheid. Maar ook het gedrag verandert tijdens de loopsheid; de eetlust is minder en tijdens het uitlaten plast ze niet 1 keer, maar soms wel 4 tot 5 keer. Dit om met veel kleine plasjes haar geur te verspreiden.

Geusje op haar kleedje

Aan het begin van de loopsheid had Geusje nogal wat zelfmedelijden. Ze vond zichzelf enorm zielig, waarschijnlijk doordat ze niet wist wat haar overkwam en omdat ze wellicht wat buikkrampen had.

Hoe ga je binnenhuis om met de loopsheid?

Voordat Geusje loops werd, hebben wij een broekje en pads gekocht. Je weet namelijk nooit wanneer de eerste dag gaat zijn!

Zo’n broekje is niet altijd nodig, sommige honden ‘wassen’ (likken) zichzelf goed schoon en zie je maar zelden een vlekje bloed op de vloer. Wij hebben in huis een groot (en nieuw) vloerkleed, dus vonden wij het nogal zonde en niet zo mooi als daar allerlei rode stipjes op zouden komen ;).

Toen Geusje eenmaal loops was hebben wij een tweede broekje gekocht zodat we steeds één broekje konden wassen.

Wij hadden niet twee dezelfde broekjes. Eén broekje had een extra laag zodat je de speciale pads (soort van mini-inlegkruisjes voor honden) erin kon doen. Het nadeel hiervan was dat het broekje weinig plek bood voor de bloederige afscheiding waardoor het ook op de rand van het broekje zat. Het andere broekje had twee elastiekjes waar je iets tussen kon doen. De dierenwinkel adviseerde om hier gewone (doormidden geknipte) mensen maandverbandjes met vleugels in te doen. Dit broekje was daardoor breder, hierdoor hoef je minder op te letten of het nog wel op de juiste plek zit.

Geusje loops met  broekje aan

Geusje hield het broekje steeds goed om! Natuurlijk was het de eerste keer onwennig maar ze leek er snel mee te dealen.

In het begin als Geusje alleen thuis was in de hal deden we het broekje ook om. Maar elke keer als we thuiskwamen had ze het maandverbandje eruit weten te halen en lag hij in 1000 stukjes door de hal.

Uiteindelijk hebben wij haar alleen een broekje aan gedaan als wij zelf ook thuis waren en ze in de woonkamer was. Als ze alleen thuis is zit ze altijd in de hal, tijdens deze periode ook zonder broekje. Dit ging eigenlijk heel goed, ze hield de boel heel netjes en hebben nooit een druppeltje gevonden.

Hoe lang duurt de loopsheid gemiddeld?

Een teefje is gemiddeld twee keer per jaar drie weken / 21 dagen loops. Ook dit is afhankelijk van de grootte van het ras. Bij Geusje duurde het 2,5 week.

Een hond blijft haar hele leven vruchtbaar, dat betekent dat ze hun hele leven loops worden

Waar let je tijdens het wandelen op met een loops teefje?

Tijdens het wandelen doe je het broekje natuurlijk af, wij hebben een aantal keer gehad dat we na een paar meter erachter kwamen dat ze met het broekje aan liep. Loop je dan!

Zoals eerder beschreven verandert het gedrag, een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen (ook voor thuis is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze niet kan ontsnappen)! Wij hebben Geusje tijdens het lopen niet losgelaten. Om haar toch de vrijheid te kunnen geven, hebben we een langlooplijn gekocht (deze hadden we nog niet omdat ze “in training” is met haar normale riem).

Geusje uitlaten bij het Rozenven

Waar moet je nog meer letten tijdens de loopsheid?

  • Haal tijdig een broekje en maandverbandjes in huis, wacht dus niet tot het moment daar is.
  • Een loopse hond mag niet naar de hondencursus! Naast dat ze door hun geur andere honden afleid, is de zelf tijdens deze periode ook afgeleid en onrustig. Het is geen dus goed moment om met je hond te gaan trainen!
  • Laat je hond dus niet los, wil je toch lekker wandelen? Koop dan een langlooplijn.
  • Als je andere honden tegen komt, wees dan voorzichtig. Wij gaven altijd aan dat ze loops was en vroegen of de andere hond een reu was.
  • Was je hond haar foef om de paar dagen even met lauw water en een washandje.
  • Vergeet tussendoor het kleedje/kussen van je hond niet even te wassen.

Hoe merk je dat de loopsheid erop zit?

Wij merkte het aan het maandverbandje, deze bleef enkele dagen achter elkaar schoon. Ook was het vele likken aan haar vulva veel minder en nam haar eetlust weer toe.

Als de loopsheid voorbij is kan je de hond het beste helemaal in bad doen, zodat de geur van de loopsheid minder is en de reutjes niet meer zo in haar buurt komen.

Loopse Pomsky hond wassen

Vergeet ook haar kussen, mand en/of plaid niet te wassen!

Steriliseren of niet?

Wij hebben ervoor gekozen om Geusje na de eerste loopsheid te steriliseren. We willen niet met haar fokken en konden niet wachten tot de loopsheid over was! Het is heel vervelend om steeds het broekje aan en uit te doen, haar niet los te kunnen laten en volgens mij vind ze het zelf ook niet prettig!

De boel in haar lichaam moet nu eerst herstellen en over zo’n 8 weken mag ze geholpen worden. Dag loopsheid!

Terug naar blog