Pomsky puppy in bench

De hond alleen thuis laten & benchtraining

De eerste weken met een puppy ben je veel thuis, maar tussendoor zal je toch regelmatig (even) de deur uit moeten. Als je puppy nog niet zindelijk is en je niet wil dat de hond binnen (op een krant of pads) zijn/haar behoeften doet dan is een goede bench écht een must.

In deze blog leggen wij uit hoe wij Geusje hebben geleerd om zelf in de bench te gaan, in de bench te slapen en om alleen thuis te blijven. Aansluitend leggen we ook uit hoe wij de switch hebben gemaakt van alleen-in-de-bench naar alleen-buiten-de-bench.

Pomsky benchtraining

Waarom een bench?

Een bench wordt vaak gezien als zielig of als een kooi waarin een hond wordt opgesloten, maar een bench heeft meer dan alleen een “opsluit-functie” en is wat ons betreft een absolute must-have in de opvoeding van pup naar puber.

Een bench is onder andere belangrijk om de volgende redenen:

Je puppy zindelijk maken

Zonder bench wordt het erg lastig om je puppy zindelijk te maken. Een hond bevuild in principe niet zijn/haar eigen nest, mits je de pup op tijd uitlaat. Als je een bench koopt die qua afmeting perfect is voor jou hond (informeer bij de fokker) dan zal je hond nooit in de bench poepen of plassen. Voor Geusje hadden wij een bench met de volgende afmetingen: 77 x 47 x 54 cm. Is de bench te groot dan gebruikt je puppy de bench om aan de ene kant te poepen/plassen en om aan de andere kant te slapen.

Je puppy tot rust laten komen

Een puppy slaapt erg veel en heeft ook écht zijn/haar slaap nodig! Je zal merken wanneer je puppy moe wordt of overprikkeld is dat hij/zij dan vervelend wordt: bijten, tegen de bank springen, blaffen, aandacht vragen, enzovoort. Eigenlijk net als kinderen. Op dit moment kan je de puppy het beste even tot rust laten komen in een afgesloten bench. Meestal zal je zien dat je hondje (misschien na wat gemopper) binnen enkele minuten in slaapt valt. Jij moet voor de pup het rustmoment bepalen, want een puppy doet dat zelf niet altijd. Ze weten van geen ophouden en hebben buiten de bench vaak de drang om leuk te doen, te spelen en aandacht te geven én te krijgen. 


Een veilige plek bieden

Voorkom dat de bench een “strafhoekje” wordt en dat je de hond in de bench doet als hij of zij iets fout heeft gedaan. Val de hond ook niet lastig in de bench. Het is vooral belangrijk dat de bench een leuke en veilige plek is!

Dé plaats om te overnachten

Zodra je naar bed gaat, dan gaat je puppy in de bench. Zo weet je zeker dat je hond ‘s nachts niet aan de wandel gaat, dingen stuk maakt of binnen poept/plast.

Benchtraining

Je puppy komt uit een warm nestje met gezelschap van de moeder en broertjes/zusjes. In de meeste gevallen zijn ze in dit hok of deze ren vrij om te gaan en staan waar ze willen en hebben ze veel vrijheid. Het is dus best wel een grote stap om van het nest over te schakelen naar de bench.

Pomsky benchtraining

Wat hebben het volgende gedaan om ervoor te zorgen dat Geusje het niet heel erg vond om in haar bench te gaan:

Koop een nieuwe bench!

Een nieuwe bench is geen mega-investering, zeker niet als de hond nog klein is. Voor 30 tot 50 euro koop je een mooie nieuwe bench.

Wij hebben bewust een nieuwe bench gekocht en geen bench van onze ouders- of tweedehands overgenomen. Naast dat hondenziektes overgedragen kunnen worden via een gebruikte bench heeft een hond ook een ontzettend goed reukvermogen. Een gebruikte bench bevat natuurlijk luchtjes van de voorganger. Het leek ons voor Geusje niet fijn om in een bench te slapen die naar een andere hond of naar schoonmaakmiddelen ruikt.

Pomsky puppy in bench

Maak van de bench een leuke plek

Wij hebben van de bench een leuke en fijne plek gemaakt met behulp van de volgende spulletjes:

  • Een benchkussen (uiteindelijk vond ze een koele ondergrond veel lekkerder en hebben we het kussen eruit gehaald);
  • Knuffel (krokodil) van Beeztees waar ze lekker tegenaan kon liggen, net als in het nest;
  • Snuffelmat van Beeztees, waar wij snoepjes in verstopten als wij van huis gingen.

Zorg er dus voor dat de bench geen kille kooi is, maar een leuke plek wordt voor jouw pup!

Pomsky puppy alleen thuis

De bench is meer dan een slaapplek

Jouw hond zal de meeste tijd in de bench doorbrengen als je zelf gaat slapen of als je weg gaat. Dit zijn natuurlijk niet de leukste momenten voor je hond. Voorkom dat je de hond elke keer de bench in moet ‘slepen’. Dit doe je onder andere door de hond ook overdag af en toe (al is het maar een paar minuten) even in de bench te doen, ook als je gewoon thuis ben en dus niet weg gaat.

Hoe krijg je je hond uit eigen wil de bench in?

Belonen, belonen en nog eens belonen. Wij hebben Geusje tot in den treuren de bench ingelokt met gekookte stukjes kipfilet. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat wanneer wij de koelkast opende, Geusje automatisch al in de bench ging zitten.

Puppy Pomsky bench en alleen thuis

Na het wandelen: naar de bench!

Wij hadden met elkaar de afspraak gemaakt: na het wandelen moet Geusje naar haar bench (met het deurtje open). Zodra ze dan in haar bench zat dan beloonde wij haar elke keer opnieuw met een stukje gekookte kipfilet, ook wel ‘kippie’ genoemd.

In slaap gevallen? In de bench!

Geusje viel met name tijdens de eerste weken dat ze bij ons was op de gekste plekken in slaap. Zodra ze eenmaal sliep, dan tilden wij haar met regelmaat heel voorzichtig op en dan legde we haar in de (open) bench. Hier sliep ze dan vaak verder. Ze moeten eraan gewend raken!

Pomsky thuis

Geen bench én mandje tegelijk

Wij hebben naast de bench nooit een mandje voor Geusje gehad. De bench moest echt haar plekje worden! Als je daarnaast ook een mandje hebt dan is dat natuurlijk een erg sterke concurrent voor de bench en vinden ze de bench minder interessant…

Alleen thuisblijven

Regelmatig krijgen we vragen over het alleen thuislaten. We vinden het zelf erg belangrijk dat een hond alleen thuis kan blijven. Wij werken allebei en Geusje is op deze leeftijd (8,5 maand) zo’n twee dagen per week overdag alleen. Op de overige doordeweekse dagen wordt ze tussen de middag uitgelaten door familie of krijgt ze gezelschap van onze hulp in het huishouden!

Pomsky op de bank

Alleen blijven gaat niet vanzelf, dit moet je langzaam opbouwen!

De eerste weken dat wij Geusje hadden waren wij om de beurt vrij of we werkten thuis. Vanaf de tweede week dat we Geusje hadden zijn wij begonnen met het trainen van alleen thuisblijven. Eerst 5 minuten, dit hebben we steeds verder opgebouwd naar 1,5 uur.

Na zo’n 3 weken brak het moment aan dat we beiden weer op kantoor aan het werk gingen. De weken hierna stonden onze ouders paraat om haar overdag 2 keer uit te laten. Eén keer aan het einde van de ochtend en één keer halverwege de middag. Ook dit hebben wij na verloop van tijd afgebouwd naar één keer per dag, rond het middaguur. En ook met kleine stapjes steeds later.

Minimaal 5 minuten voordat wij van huis vertrokken deden we Geusje in de bench en negeerde wij haar. Hierdoor is het contrast tussen aanwezig- en afwezigheid niet te groot. Dit geldt ook bij het thuiskomen. Als je thuiskomt wanneer de hond nog aan het piepen/blaffen is, dan denkt hij dat het piepen/blaffen effect heeft gehad. Wacht op dat moment buiten tot het stil is.

Een camera op de bench

Omdat wij wilde weten hoe Geusje reageerde als wij van huis gingen en er zeker van wilde zijn dat Geusje niet in paniek raakte hebben wij een IP-camera gekocht. Dit is écht een aanrader, je kan namelijk precies zien wat je hondje doet en eventueel extra maatregelen treffen voor als je weg bent op basis van wat je ziet op de camera beelden. Bij het uitzoeken van deze camera hebben wij erop gelet dat de camera meldingen kan geven op je iPhone als er bewegingen of geluiden worden gemaakt. Het is belangrijk dat je de gevoeligheid van deze bewegingen kan instellen, anders krijg je elke 5 minuten een notificatie!

Wij hebben de TP-Link Kasa Spot KC100 gekocht, deze is relatief klein, niet heel erg duur en makkelijk te installeren!

Van bench naar mand

Toen Geusje 6,5 maand was zijn we voorzichtig begonnen met slapen in de hal, buiten de bench. De eerste nachten was het net alsof het een basisschool-leerling was op haar eerste slaapfeestje: het was écht keten. Trap op, trap af, spelen en rommelen. De nachten erop ging het keurig: ze geeft duidelijk de voorkeur aan slapen op de deurmat (lekker koel!) en slaapt heel de nacht tot ze onze wekker hoort of in het weekend tot een uur of 08:30!

Oeps! Bench vergeten..

Het slapen buiten de bench ging al erg goed, alleen we durfden Geusje overdag nog niet alleen te laten buiten haar bench. Tot we op een zondag haar bench per ongeluk vergaten bij onze (schoon) ouders. Zij wonen 45 minuten bij ons vandaan, dus ‘even’ ophalen zat er niet in. Wij hebben toen besloten om het maar te proberen en te kijken wat ze zou doen, maar ook dit ging bijzonder genoeg erg goed! Sindsdien blijft ze als wij weg zijn altijd alleen in de hal met wat leuke speeltjes (welke ze niet stuk kan maken).

Pomsky alleen thuis training

Geusje is (was?) geen sloper

Een hele belangrijke side-note aan alles wat hierboven staat: Geusje is geen sloper. Hoewel, op moment van schrijven heeft ze toevallig haar kussen professioneel versnipperd.. Hopelijk blijft dit bij een enkel “(puber-) incidentje”. Verder heeft ze nog nooit schoenen, meubelen of andere spullen die niet van haar zijn gesloopt. Om deze reden hebben wij vrij snel besloten om haar buiten de bench te laten. Als je hond wel een sloper is dan zou ik wat voorzichtiger omgaan met het omschakelen.

Pomsky puppy mandje

Terug naar blog