Wij hebben geen kinderen en zijn dus niet echt gewend aan gebroken nachten. Voordat we Geusje gingen ophalen hadden we veel gelezen over de eerste nachten met een pup en als we heel eerlijk zijn.. Wij zagen er echt tegenop!
Geusje hebben wij aan het begin van de avond opgehaald, onze gedachten was dat ze dan een lange “speeldag” erop had zitten met haar broertjes en zusjes en dat ze hopelijk rustig zou zijn tijdens de eerste avond/nacht. Dit ging op zich erg goed. Eenmaal thuisgekomen hebben wij Geusje, op advies van de fokker, in haar bench gezet (met het deurtje open) en haar een half uur genegeerd en ons eigen ding gedaan. Dit ging goed, ze was erg onderzoekend en vooral druk met het verkennen van ons appartement. Al na zo’n anderhalf uur viel ze als een blok (voor haar bench) in slaap.
De eerste nacht
Wij hadden het volgende standpunt ingenomen: “nooit een puppy mee naar de slaapkamer nemen, want daar krijg je haar nooit meer vanaf”. Na een avond verliefd naar Geusje te hebben gekeken, haar voor het eerst te hebben uitgelaten en vooral te hebben genoten gingen wij naar bed. Geusje bleef beneden in haar bench. Dit ging welgeteld 5 tellen goed, daarna begon het feest. Geusje is natuurlijk een halve Husky. Als je het geluid van een jankende hond neemt en dat mixt met een huilende baby, dan heb je het geluid te pakken van een jankende Husky/Pomsky puppy.
Een drama dus. Wij hebben dit ongeveer een kwartier aangehoord, zijn een paar keer naar beneden gegaan om haar te troosten en hebben uiteindelijk besloten om Geusje met bench en al mee naar de slaapkamer te nemen. 1-0 voor Geusje.
Van de slaapkamer terug naar beneden
De eerste nacht was niet fijn, Geusje sliep onrustig en jankte om het half uur wel eventjes.. De hele nacht heeft ze met haar bench naast het bed gestaan en heeft één van ons met de hand op de bench gelegen zodat ze rustig bleef. De tweede nacht hebben we haar wederom met de bench naast het bed gezet, gelukkig sliep ze nu stukken beter en kregen wij ook wat nachtrust. De volgende nachten hebben we langzaamaan afgebouwd, namelijk als volgt:
- Eerste en tweede nacht: naast bed in de bench;
- Derde en vierde nacht: aan het voeteneind van het bed in de bench;
- Vijfde en zesde nacht: op de overloop in de bench;
- Zevende nacht: beneden in de bench.
Uiteindelijk sliep Geusje binnen één week keurig alleen beneden en hadden wij ook een redelijke nachtrust. Dit wil zeggen: vanaf een uur of 23:30 tot 05:30/06:00 zonder haar uit de bench te halen.
Moet je jouw puppy ‘s nachts laten plassen?
Een puppy zal (als de bench de juiste maat heeft) nooit in zijn/haar bench plassen of poepen. Als je puppy dit wel doet dan is waarschijnlijk je bench te groot. Met dit in ons achterhoofd zijn wij er nooit aan begonnen om Geusje op gekke momenten zoals ‘s nachts uit te laten. Dit heeft bij ons heel erg goed gewerkt, Geusje heeft namelijk nooit ‘s nachts in haar bench geplast of gepoept (lees hierover meer in de blogpost over zindelijkheid). Onze bench had de volgende afmetingen: 77 x 47 x 54 cm. Hier heeft ze tot +/- 6 maanden in gezeten.
Gouden tip voor in de bench!
Je puppy komt uit een vertrouwd nest en is bij zijn/haar broertjes, zusjes en moeder weggehaald en komt in een nieuw gezin terecht. In dit gezin betekenen het baasje en het vrouwtje echt alles voor de pup. Wij hadden vanuit de fokker een speeltje meegekregen met hieraan de nestgeur om haar gerust te stellen. Dit speeltje liet Geusje links liggen en ze leek er niet echt op te reageren. Wat bij ons heel erg goed hielp om Geusje op haar gemakt te stellen was vóór het slapen gaan een gedragen kledingstuk (shirt/topje/onderbroek/sokken) in de bench te leggen. Deden we dit niet, dan viel Geusje met een hoop tegensputteren in slaap en had ze nog wel eens de neiging om te janken zoals in de Instagram post hierboven.
Ook hebben wij een andere tip geprobeerd om Geusje rustig te krijgen, namelijk een plaid over de bench (bovenkant + achterkant) te leggen zodat je een soort van veilige grot creëert. Bij Geusje werkte dit niet, maar mogelijk bij jouw hondje wel!
Wat vooral het belangrijkste is: kijk goed naar waar jouw puppy het beste op reageert. Wat bij de één goed werkt, heeft bij de ander geen effect.