Wij vinden het voor onszelf en vooral voor de hond prettig als zij los kan lopen. Maar dat gaat niet vanzelf…
Wanneer kan een hond los?
Toen wij Geusje kregen zijn wij direct begonnen met het loslopen. Als pup zijn ze namelijk nog niet zo vlug waardoor je ze makkelijk kunt vangen als het toch misgaat. Daarnaast leren honden op jonge leeftijd het snelst, dus is het goed om de puppy direct te leren om jou in de gaten te houden.
Wij hadden op dat moment geluk, want voor ons huis was een grasveld dat grotendeels was afgezet met hekken en waar geen andere honden kwamen. Daar lieten wij haar los en speelde wij met haar. Ze was de eerste weken best wel afhankelijk van ons waardoor het super goed ging. Wij vonden het zelf natuurlijk wel spannend om haar gelijk al los te laten, maar het was ook voor onze eigen bestwil!
Een veilige locatie is heel belangrijk, zeker de eerste keren. Kies een rustige en overzichtelijke plek, ver van verkeer en zonder andere honden.
Verstoppertje spelen met je hond
Naast dat je wilt dat de hond met je meeloopt, wil je natuurlijk ook dat de hond je in de gaten houdt zodat hij/zij je niet kwijt raakt. Bijvoorbeeld na het spelen met een andere hond. Met Geusje hebben wij regelmatig verstoppertje gespeeld. Als ze niet oplette dan verstopte wij ons achter iets in de buurt en riepen we haar. Ze kwam vrijwel altijd direct naar ons toe en dan beloonde wij haar. Als dit niet het geval was kwamen we zelf tevoorschijn om te voorkomen dat ze in paniek zou raken.
Zorg er altijd voor dat JIJ de leukste bent voor je hond
Wees vrolijk / enthousiast naar de hond toe en zorg ervoor dat je lekkere beloningssnoepjes bij je hebt. Zo blijf jij voor je hond interessant en zorg je ervoor dat jij de leukste bent (en geen andere mensen, vogeltjes, honden, ..).
Loslopen, spelen en weer aanlijnen
Geusje vond het heerlijk om los te lopen en om te spelen op het grasveldje, maar uiteindelijk wilde we haar natuurlijk weer aanlijnen om vervolgens weer naar huis gaan.
Op een gegeven moment was Geusje zo slim dat ze het aanlijnen associeerde met naar huis gaan en dat het spelen ook voorbij was. Dit zorgde ervoor dat ze niet meer naar ons toe wilde komen. Logisch! Maar heel irritant voor ons, want ze werd natuurlijk steeds sneller in haar bewegingen.
Er zijn meerdere trucjes om haar toch te lokken en om dit af te leren.
Ze daagde ons heel erg uit en als wij een stap naar haar toe zette dan rende ze een stukje weg. Als dit gebeurt schrik je wel, maar je moet in zo’n situatie rustig blijven en niet achter haar aan rennen. Dat vinden ze alleen maar leuk! Om haar toch naar ons toe te lokken is het een oplossing om steeds een stukje dichterbij een beloningssoepje te gooien totdat ze dichtbij genoeg is om haar rustig te pakken.
Je moet je hierdoor niet laten afschrikken, ze moeten het natuurlijk leren. Maar niet alleen de hond moet het leren, ook wij als baasjes moet leren om hiermee om te gaan! Uiteindelijk hebben wij haar steeds aangelijnd en weer losgelaten. Na een paar herhalingen gingen we pas echt weer naar huis toe. Mentaal heeft dit bij Geusje voor verandering gezorgd, ze denkt namelijk niet meer dat wanneer ze wordt aangelijnd dat het spelen voorbij is. Ze denkt nu ‘ik word aangelijnd maar mag misschien daarna ook weer los’.
Het loslopen gaat niet altijd goed…
Na flink wat weken oefenen op veldjes met goed overzicht en weinig hondjes zijn we naar het bos gegaan met Geusje. Ze deed het best wel goed en bleef goed bij ons, na een aantal wandelingen werden wij zelf steeds meer ontspannen om haar los te laten. Tot een zeker moment..
Toen wij heel ontspannen door het bos liepen, kwam er een hardloper voorbij. Blijkbaar vond Geusje dit helemaal te gek en begon met de man mee te rennen. Wij dachten dat Geusje op een zeker moment wel zou zien dat wij steeds verder van haar vandaan waren en dat ze dan wel zou terugkeren, maar dat gebeurde dus niet! Ze bleef rennen en de fanatieke-snelle-marathon-hardloper bleef met flinke passen doorlopen, wij moesten een flink stuk sprinten om haar in te halen en uiteindelijk kregen we haar te pakken. We schrokken hier best wel van, maar dit heeft ons niet tegengehouden om het de volgende keren nogmaals te proberen.
Andere hondjes zijn ook interessant
Geusje vindt andere honden zeer interessant en wordt van een afstand al razend enthousiast. Toen ze nog jong was liep ze dan ook niet direct weer met ons mee. Op dat moment gingen wij haar halen en lijnde we haar even aan tot de andere hond uit het zicht was. Dit is gedurende de tijd eigenlijk vanzelf steeds beter gegaan. Nu loopt ze zelf vanzelf mee als we haar weer roepen en hoeven we haar nooit meer op te halen bij de andere hondjes!
Maar hardlopers blijven favoriet…
Een paar weken geleden zijn wij in De Loonse en Drunense Duinen gaan wandelen, een erg mooi en open gebied (aanrader!). Het was best wel druk met wandelaars, mensen met honden en dus ook met hardlopers… Je hebt daar dus van dat losse zand en je raadt het vast al… Geusje ging er weer achteraan, zelfs zo ver dat we niet eens meer zagen waar ze was.. Hijgend en wel kwamen we op een punt dat het groepje hardlopers gelukkig stopte met rennen (dit keer gelukkig wel) en konden we Geusje weer aangelijnd meenemen.
Dit is natuurlijk erg vervelend en steeds weer eventjes schrikken! Op dit moment zijn wij op een punt dat als wij een hardloper in de verte zien aankomen, we Geusje vooraf even aanlijnen en haar aan de lijn te kunnen corrigeren. In de hoop het misschien ooit niet meer zo interessant is om er achteraan te gaan.
Favoriete hondenlosloopgebieden
Wij gaan heel graag met Geusje naar buiten om te wandelen. We hebben een aantal favoriete hondenlosloopgebieden opgesomd:
- Het strand – geen specifiek strand; een heerlijke open plek met goed overzicht, de kans dat je andere honden tegenkomt is groot, ook een mogelijkheid om te zwemmen (of zoals Geusje ‘pootjebaden’)
- Loonse en Drunense duinen – Drunen; een hele mooie plek om te wandelen, je raakt er niet uitgewandeld, het is namelijk 3500 hectare groot! De kans is groot dat je andere honden tegenkomt, leuk voor de hond om lekker te ravotten! Nadeel: hardlopers ;).
- Bergse Heide – Bergen op Zoom; Zowel bos als heide, de heide is een heerlijke open plek met water! Er zijn vaak ook andere hondjes te vinden.
- Het Rozenven – Roosendaal; Erg mooie plek met bos en water. Het is echt een plaatje, het grote nadeel is dat honden daar officieel niet los mogen lopen.
- Rucphense heide -Roosendaal; dit is een mooie open plek met paarse heide. Volgens mij mag ze hier officieel ook niet los.. Maar het is er heel erg mooi en je komt hier ook vaak andere (illegale ;-)) loslopende hondjes tegen!