Eén van je belangrijkste missies als je je puppy net hebt meegenomen uit het nest: zorgen dat je hem/haar zo snel mogelijk de stempel ZINDELIJK kan geven. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Wij denken dat we met Geusje heel erg veel geluk hebben gehad. Ze heeft namelijk nooit echt stelselmatig haar behoeften binnen gedaan. Graag delen wij onze aanpak, onze tricks & tips en onze top 3 schaammomenten!
Zindelijk vanaf dag 1
Zindelijk vanaf de eerste dag is natuurlijk een utopie. Wel heb je grotendeels zelf in de hand hoe vaak je puppy binnen plast en poept. Alles valt en staat namelijk op geduld, structuur en het herkennen van de momenten waarop je puppy het misschien binnen gaat doen.
De eerste paar weken dat wij Geusje in huis hadden zijn wij om de beurt vrij geweest of hebben we thuisgewerkt. Hierdoor konden wij voldoende tijd en aandacht besteden aan Geusje en haar elke 2 uur uitlaten. Dit klinkt als heel erg veel, maar een Pomksy-pup mag (voor de spieren en gewrichten) voor elke week dat ze oud zijn slechts 1 minuut wandelen:
- 7 weken / max. 7 minuten
- 8 weken / max. 8 minuten
- 9 weken / max. 9 minuten
- Enzovoort..
Het valt dan dus best wel mee, soms deed Geusje al na 1 minuut plassen en poepen, soms duurde dit wel 15 minuten. Alles interessant en leidt je pup af: vogeltjes, insecten, bloemen, regendruppels, alles.. Geduld! Waar wij extra op lette is om niet direct na het plassen/poepen weer naar binnen te gaan. Dit om te voorkomen dat Geusje alles zou gaan ophouden omdat ze plassen/poepen zou verbinden aan; weer terug naar binnen gaan. Dit terwijl uitlaten één van de leukste momenten van de dag is, maak dit dan ook het leukste moment!
Poepen of plassen buiten? Dan was het bij ons feest! Dus: haar aanhalen, belonen met de stem en vooral belonen met iets waar ze GEK op is. Geusje is dol op “kippie” (gekookte kipfilet in blokjes gesneden), dit hadden wij dan ook altijd bij tijdens deze periode.
Tijdstippen wanneer je extra moet opletten en de pup meteen mee naar buiten moet nemen:
- ‘s ochtends direct als je opstaat;
- Na het slapen;
- Na het spelen;
- Als de pup uit de bench komt;
- Voordat je naar bed gaat.
Stimuleer binnen plassen en poepen niet
Ze verkopen in verschillende winkels (bijvoorbeeld bij de Action) matjes om de zindelijkheid van je puppy te trainen. Deze matjes leg je in huis neer en je leert je hond om op deze matjes te plassen, dit als vervanger van de ouderwetse krant neerleggen. Wij hebben er bewust voor gekozen om hier niet aan te beginnen, enerzijds vanwege hygiëne en stank, anderzijds omdat wij het idee om je hond binnenshuis zindelijk te maken een beetje gek vinden.
Alles valt en staat op aandacht en alertheid. Plaste of poepte Geusje binnen en we zagen het/betrapte haar: dan gaven we haar stevig op haar kop. Dit klinkt zielig, maar voor Geusje werkte dit heel goed. Zagen wij het niet, dan ruimde wij het op en besteedde we er geen aandacht aan. 9 van de 10 keer als Geusje binnen haar behoeften deed, lag het aan onszelf: dan hadden we haar nét wat langer dan 2 uur niet uitgelaten of niet snel genoeg na het speel- en slaapmomenten naar buiten gegaan met haar.
Dé schaam top 3
Wanneer het kan gaat Geusje overal mee naartoe. Dit hebben wij van begin af aan gedaan. Helaas heeft dit ook geresulteerd in wat ongemakkelijke momenten.
Op internet lees je vaak dat puppy’s stoppen met poepen of plassen zodra je ze optilt op het moment dat ze gaan “zitten”. In de praktijk is gebleken dat dit bij Geusje niet het geval is, hahaha! Zo heeft Geusje de volgende schaammomenten gecreëerd, op volgorde van schaamgehalte:
- Poep-incident in een Sissy-Boy winkel (en stinken dat het deed!)
- Plas-incident in de hal van het verzorgingshuis bij opa (na het optillen bleef ze dus als een fontein doorplassen)
- Poep-incident in een tuincentrum (het was binnen, maar ‘gelukkig’ nog wel op van die buitentegels)
In alle gevallen rekenen wij het onszelf vooral aan: nieuwe/spannende situaties als puppy, langer dan 2 uur bij opa gezeten en niet goed genoeg uitgelaten vóór we het tuincentrum ingingen. Vervelend en beschamend, maar we hadden het kunnen voorkomen en bovenal: als je het netjes meld/opruimt en een oprechte “sorry” geeft dan neemt niemand jou of je puppy iets kwaad!
Zindelijkheid in de bench
Geusje heeft (op twee ongelukjes na) nooit haar behoeften in de bench gedaan. Dit danken wij voornamelijk aan de perfect maat bench en onze aanpak tijdens de eerste nachten, hierover lees je meer in de blog de eerste nachten met een pup. Hiernaast hebben wij het alleen thuisblijven langzaamaan opgebouwd. Deze stressvolle momenten voor een puppy zijn namelijk de momenten waarop een ongelukje in een klein hoekje zit. Mocht het toch misgaan in de bench dan moet je deze belachelijk goed schoonmaken, dit om te voorkomen dat ze de bench als onprettig gaan ervaren of het normaal gaan vinden om hierin te plassen of poepen.
Zindelijk binnen enkele weken
Uiteindelijk was Geusje binnen 3 weken zindelijk (ze was toen 10 weken oud). Ze had alleen nog maar af en toe een ongelukje, maar hier zat altijd een verklaarbare reden achter.
Na zo’n 7 weken (14 weken oud) was ze echt zindelijk, sindsdien heeft ze nooit meer iets binnen gedaan en hoeven we ons hier ook niet meer druk over te maken. Sterker nog, Geusje maakt zich drukker dan ons en weet heel goed wanneer zij naar buiten wil.