We krijgen via Instagram heel vaak de vraag “Beet Geusje als puppy?” of “Hoe hebben jullie het bijten afgeleerd?”. In verschillende blogs hebben we hier al eens kort aandacht aan besteed, maar we hebben hier nog nooit echt een hele blog aan gewijd.
Voordat lezers die nog aan het oriënteren zijn voor een Pomsky denken: Huh? Bijten? Zijn Pomsky’s valse, bijtende honden? We hebben het over speels bijten. Happen tijdens het spelen of juist om je aandacht te krijgen. Geen zorgen: Pomsky’s zijn (zoals wij in Brabant zeggen) kei leuke en gezellige honden en geen valse, bijtende rotzakken!
Puppy bijten
Het bijten start natuurlijk al vanaf het moment dat je je puppy in huis haalt als ze 8 weken oud zijn. Het bijten als puppy heeft drie redenen:
- Speelsheid – Je puppy speelt met de bek en bijt niet alleen in de speeltjes maar ook in je handen, schoenen, veters en broek.. Eigenlijk alles waarin gebeten kan worden tijdens het spelen.
- Ontdekken – Je pup bijt in spullen tijdens het ontdekken. Hoe voelt het om in iets hards te bijten, hoe voelt het om in iets zachts te bijten? Super interessant allemaal natuurlijk!
- Tanden wisselen – Je (al wat oudere pup) gaat zijn/haar tanden wisselen. Dit kan een gek gevoel geven/zeer doen. Vroeger konden wij als kind ook niet van onze loszittende tanden afblijven. Voor een pup geldt eigenlijk hetzelfde.
Speelsheid
Geusje kwam uit een nest met 7 pups waarin ze vooral met elkaar speelden, hier wemelde het niet van de speeltjes. Plotsklaps kwam ze in een warm thuis terecht waar het ineens barstte van de speeltjes. En daar kwamen ook nog eens heel wat mensen bij die haar het liefst 24/7 aandacht gaven. Dat was nogal schakelen!
Dit zorgde ervoor dat het al snel rennen, vliegen, bijten en trekken werd. Op zich vonden wij dit niet heel erg, zolang het maar niet in de handen was. Maar hier ontkwamen we niet aan.. Tijdens de puppy tijd hebben wij geregeld krassen opgelopen aan onze handen, armen, benen en zelfs gezicht. Soms was het een ongelukje, soms was het een “bewustje” van Geusje.
Wij hebben het happen altijd afgestraft en goed gedrag hele-maal de hemel ingeprezen en beloond met de stem, aaien en lekkers. Straffen is natuurlijk heel persoonlijk. Bij elke hondenschool gaan ze hier anders mee om. Ga ook vooral in gesprek met je hondenschool om te vragen hoe je het beste kunt straffen, het moet natuurlijk wel aankomen. Als je hond na weken lang straffen bij slecht gedrag en belonen bij goed gedrag nog steeds in herhaling valt dan ben je niet duidelijk of consequent genoeg.
Zolang het niet op mishandeling aan komt (schoppen, slaan, schudden met het nekvel, etc.) hebben wij er geen oordeel over. We gaan er vanuit dat elk weldenkend mens goed onderscheid weet te maken tussen wat goed of slecht is voor je hond.
Belonen is zeker zo belangrijk als straffen. Belonen doen wij door haar te aaien, haar met een “positieve/hoge stem” aan te spreken en haar beloningssnoepjes te geven. Hoe strafte wij Geusje? Met een corrigerend tikje op de snuit (niet de neus zelf, deze is heel gevoelig) en een hele duidelijke NEE! Hierna stopte wij direct met spelen of aandacht geven.
Ontdekken
Geusje heeft eigenlijk nooit echt spullen van ons stukgebeten. Al onze stoelpoten, afstandsbedieningen, kussens, schoenen en vloerkleden zijn gelukkig allemaal ongeschonden de puppy-tijd doorgekomen. Wij hebben vanaf dag één ook altijd alles laten staan: schoenen, vloerkleden, bloempotten, etc. Als ze hier aan kwam gaven wij direct aan dat dit niet de bedoeling was.
Soms denken wij dat we geluk hebben gehad, maar aan de andere kant zijn wij de eerste maanden ook ontzettend streng geweest voor Geusje. Als we ook maar even dachten dat mevrouw haar tanden in iets anders ging zetten dan een speeltje van haar zelf dan kreeg ze goed op haar kop. Soms resulteerde dit erin dat ze op 1 uur tijd misschien wel 12 keer op haar kop kreeg, maar de aanhouder wint. Ofwel: Geusje won deze discussies nooit! 🙂
Tanden wisselen
Bijten rond het tandenwisselen is natuurlijk heel anders van aard dan de twee oorzaken hierboven. Dit komt voort uit een vreemd/pijnlijk gevoel. Hierdoor wil je Pomsky op van alles bijten, zorg dan ook dat er genoeg bijt speeltjes zijn om in te bijten. Denk hierbij aan hertengewei, een Nylabone of een stuk koffieboonhout.
Mijn volwassen Pomsky bijt nog steeds..
Tsja, een Pomsky is nou eenmaal ongeremd enthousiast. Zeker als je thuiskomt en je hond even alleen is geweest. Dit zie je vaak terug op allerlei manieren. De ene Pomsky springt zo hoog als het plafond met vier poten in de lucht, de andere hapt in je vingers uit enthousiasme.
Geusje gaat vooral graag tegen je aan staan op haar achterpoten en hapte tot een maand of 3 geleden (ze is nu 1,5 jaar oud) ook graag in je vingers. Niet hard, maar hoe dan ook vervelend. Op de hondenschool zeiden ze: waarschijnlijk heeft ze ooit een beloning gehad hiervoor, anders vertoont ze dit gedrag niet. Sindsdien zijn we erop gaan letten en tolereren we tegenons aanstaan én het bijten nooit meer.
Het bijten is nadat we erop zijn gaan letten veel minder geworden. Als Geusje ons beet dan gaven we een zacht tikje op de neus en zeiden we duidelijk “NEE“. Hiernaast zijn we juist het likken gaan belonen, likken is lief! Sinds we hier heel strikt mee omgaan gaat het stukken beter.
Let vooral op bij bezoek!
Dit is natuurlijk het zwakke moment waarop al het opgebouwde werk in één klap teniet wordt gedaan. Hoe het bij ons ging? Bezoek kwam binnen, Geus sprong tegen ze aan, bezoek aaide Geus. Aaien = belonen.Kortom, ons bezoek durfde vaak niet te straffen of Geusje enigszins boos aan te spreken. Zelfs als we het bezoek vooraf “instructies” gaven wat te doen ging het mis.
Wij hebben dit aangepakt door Geusje, voordat het bezoek komt, in haar mandje te zetten. Dit doen wij met de commando’s plaats (in de mand) en wacht (op de plaats blijven tot wij zeggen dat ze eruit mag).
Zodra het bezoek binnenkomt is Geusje de su-per enthousiast en zit ze stuiterend in haar mand. Bezoek mag haar dan niet begroeten en moet haar negeren. Als we even niet opletten dan vliegt ze eruit (tegen het bezoek omhoog).. Daardoor moeten we vaak in 1 minuut 3x opnieuw “wacht” of “denk erom” zeggen, maar uiteindelijk blijft ze wel zitten.
Als het bezoek dan eenmaal een minuut of 5 binnen is, dan mag ze uit haar mand. Het nieuwe is er dan af en haar eerste mega-enthousiasme is dan gezakt. Het resultaat? Een best wel brave Geusje die niet bijt en ook niet tegen het bezoek meer aanspringt!
Hoe kom jij thuis?
Wij deden vaak su-per enthousiast, met onze hoge beloning stem lieten wij (maar vooral ook Geusje) blijken hoe erg we elkaar hadden gemist. Geusje heeft maar héél weinig nodig om “aan” te staan. Wij zijn er op een gegeven moment mee gestopt om haar heel blij te begroeten als we binnenkwamen. Sterker nog, we hebben haar een hele poos genegeerd en pas na 5 minuten begroet. Hierdoor stopte het springen en bijten bij binnenkomst binnen enkele weken!
Dit heeft ook een keerzijde: ze begroet ons nooit meer als we binnenkomen, ze kijkt vooral heel lui op zo van “Oh, jullie zijn er weer”..
Hoe aai jij je hond?
Veel mensen aaien een hond verkeerd. Ze benaderen de hond van boven en aaien de hond vervolgens bovenop de kop. Hierdoor kijkt de hond omhoog, voelen ze zich onderdanig of denken ze dat er gespeeld gaat worden.
Zo’n aai eindigt bij Geusje vaak in speels happen in de handen. Hoe moet je haar dan aaien? Rustig, niet teveel en te druk bewegen en aaien langs de zijkant. Geusje benader je het beste vanaf de zijkant en aai je aan de zijkant van de kop/nek.
Niet straffen maar een speeltje in de bek duwen
Mocht je het lastig vinden om je hond te straffen of vind je het prettiger om je hond op een positieve manier het bijten af te leren dan kan je proberen om een speeltje in de bek te steken om in te bijten. Ook dit hebben wij bij Geusje vaak toegepast in combinatie met straffen en belonen. Het nadeel hiervan is dat je natuurlijk niet altijd een speeltje bij de hand hebt.
Zijn er vaste momenten waarop het bijtgedrag tot uiting komt? Zorg er dan voor dat je juist op deze momenten een speeltje bij je hebt. Geusje wil bijvoorbeeld graag in haar riem bijten tijdens de cursus als ze het spannend vind (tussen de behendigheid oefeningen door). Om deze reden heb ik altijd een speeltje in mijn jaszak zitten, na de oefeningen krijgt ze deze zodat ze in haar speeltje bijt in plaats van in haar riem!
Geusje bijt nog zelden
Na 1,5 jaar met veel vallen en weer opstaan zijn wij heel erg blij met het feit dat Geusje nagenoeg niet meer bijt. Ze hapt nog wel speels bij sommige mensen die druk binnenkomen of mensen die hun hoge/blije stem opzetten. Ze weet dondersgoed dat dit niet mag, en kijkt altijd met een schuin oog naar ons als ze dit doet.. Of dit er ooit uit gaat, wij weten het niet.. De tijd zal het leren.. 🙂
Vragen, tips of opmerkingen?
Wij staan altijd open voor vragen, tips, opmerkingen of andere inzichten! Heb jij de ultieme tip of ben jij het niet eens met iets wat in deze blog staat? Deel je ervaring en dan zorgen wij ervoor dat dit wordt verwerkt in de blog! 🙂