Pomsky haarborstel

De vacht van een Pomsky

De vacht van een Pomsky kan erg verschillen. Geusje is bijvoorbeeld aardig fluffy, maar je hebt ook Pomsky’s met een dunne vacht, of nóg meer fluffy-vacht dan Geusje! Vooraf is dit lastig in de schatten.

Vacht van een Pomsky

Moet je een Pomsky borstelen, verharen ze erg?

Als jonge puppy is het niet nodig om haar te borstelen. Wij hebben Geusje wel direct als pup aan het borstelen laten wennen, anders is het op latere leeftijd een drama. Toen Geusje drie maanden oud was begon ze haar puppyvacht te verliezen, de haarvlokken vlogen je om te oren en een kledingroller was onze beste vriend! Vanaf dat moment hebben wij haar wel regelmatig geborsteld. Wees hier wel voorzichtig mee, want als je een Pomsky te veel borstelt gaat de vacht hieraan wennen en stimuleer je het verharen en wordt het steeds erger.

Pomsky vacht kammen

Geusje is op het moment van schrijven nog maar 8 maanden en is zij nog niet in de rui geweest. Wij verwachten (en horen ook om ons heen van andere Pomsky eigenaren) dat ze twee keer per jaar haar vacht wisselt. Als dit eenmaal zo ver is dan overwegen wij haar naar een trimsalon te brengen om de haaroverlast in huis te beperken.

Moet je een Pomsky wassen?

Een Pomsky heeft een zelfreinigende vacht. Dat betekent dat het vuil er vanzelf af gaat als de hond opdroogt, dit komt door een soort vetlaagje op de haren. Met het wassen tast je het beschermlaagje aan. Was daarom je pup alleen als dat écht nodig is! Gebruik hierbij alleen lauw water (zeep of shampoo is niet nodig) om de beschermlaan van de vacht zo min mogelijk aan te tasten.

Een Pomsky is erg schoon en je ruikt ze niet, ook minimaal bij een natte vacht.

Geusje is soms (lees ‘vaak’!) net een varken, hoe viezer een plas hoe beter! Wij vinden dat ook niet heel erg, want ze geniet er duidelijk van als ze eventjes een varkentje kan uithangen. Na het wandelen is het puur een kwestie van opdrogen en ze is weer helemaal schoon (met een zandcirkel om haar mand heen).

Pomsky modder vacht

Het komt wel eens voor dat het zand hardnekkig in de vacht vast blijft plakken. We proberen het zand er altijd eerst uit te kammen, vaak helpt dit wel!

Als Geusje zo extreem vies is dat wij geen plekje of tijd hebben om haar te laten opdrogen, dan spoelen wij haar af met de douchekop.

Wij hebben een bad, dat is ideaal om haar in te zetten! Na het afspoelen drogen we haar zo goed als mogelijk af met een handdoek en gaat ze in haar mand liggen om op te drogen.

Pomsky wassen

Pomsky wassen vacht

Dit resulteert uiteindelijk dan weer in een schone Pomsky-diva! Althans aan de buitenkant, want Geusje is en blijft een varkentje van binnen…

Terug naar blog