Pomsky puppy check bij dierenarts

De eerste keren naar de dierenarts voor inentingen

Geusje is op 13 mei 2019 geboren en heeft op 29 juni haar eerste inenting gehad bij de dierenarts van de fokker. Toen wij Geusje uitzochten (bij 3 weken) was zij ook al gechipt, wel zo fijn, op deze manier wisten wij zeker dat we het hondje meekregen dat wij bij 3 weken hadden uitgezocht! Wij vertellen in deze blog hoe wij de dierenartsbezoeken, inentingen, vlooien/teken- en ontwormingskuur hebben doorlopen. Maar wij willen je zeker aanmoedigen om je vooral door de dierenarts te laten adviseren! Onder andere spelen gewicht en leeftijd een rol.

Voor het eerst op bezoek bij de dierenarts!

Via onze eigen dierenarts was het mogelijk om een puppycheck te laten doen (dit was zelfs gratis!). De dag nadat we Geusje hadden opgehaald hebben we de check laten uitvoeren.

Geusje vond de wachtkamer al zeer interessant, want wat een lekkere geurtjes heb je daar allemaal! Tijdens de check is ze gecontroleerd op het volgende; huid/vacht, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel, digestieapp., bewegingsapp., geslachtsapp., voedingstoestand en chipnummer. Dit overzichtje staan ook in het paspoort.

Niet alleen voor haar gezondheid vonden wij deze check belangrijk, maar ook voor het wennen aan een dierenarts (voor zover ze dit op zo’n jonge leeftijd al meekrijgt).

Stoere puppy tijdens de tweede inenting

+/- 3 weken na haar eerste inenting heeft zij haar tweede inenting gehad. Dit ging eigenlijk erg goed. Toen Geusje eenmaal op de tafel was getild gaf de dierenarts haar een aantal lekkere snoepjes en bracht ze de injectie in. Geusje was druk met het opeten van al het lekkers en reagerende er totaal niet op. Wij hebben haar toen ook gelijk laten vaccineren voor kennelhoest (neusenting). Voor de puppycursus was dit namelijk verplicht!

Pomsky pup inenting

Piepend bij haar derde inenting

Weer drie weken later heeft ze haar derde inenting gehad. We hebben besloten om ook de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid) te geven omdat wij haar graag in de winter meenemen naar Oosterijk (wintersport). Voor het buitenland is deze vaccinatie verplicht.

We gingen vol zelfvertrouwen weer de behandelkamer naar binnen, ‘hop’ weer de tafel op, alle snoepjes kwamen weer tevoorschijn, tot dusver alles leuk! Tot dat de injectie en rabiësvaccinatie te voorschijn kwam. Ze piepte als een klein vogeltje de kamer bij elkaar bij de rabiësprik. Het was aandoenlijk om te zien, maar de arts zei dat het heel normaal is omdat het vloeibare ‘spul’ door het lichaam vloeit. Ze adviseerde om hierop zelf normaal te reageren en haar niet met medelijden te behandelen. Na een aantal minuten jeuken en zielig doen was het voorbij en was er niks meer aan de hand! Nu vond ze de dierenarts toch wel een stukje minder lief…

Let op! Pas na de derde inenting is je puppy beschermt tegen hondenziektes! Vermijdt vóór die tijd zoveel mogelijk honden-uitlaatvelden en plekken waar veel honden komen. Via urine en ontlasting kunnen hondenziektes worden overgedragen!

Pomsky pup Geusje 9 weken

Bij 9 weken ook gestart met de ontworming- en vlooienkuur

Vanaf haar tweede injectie zijn wij ook direct gestart met de ontworming- en vlooienkuur. Het schema voor de ontworming is als volgt: op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, vervolgens maandelijks tot je pup een half jaar is. Hierna minstens elk kwartaal. Deze kauwtabletten hebben wij steeds bij de dierenarts gehaald. Het zijn in principe smakelijke tabletten, als zeer jonge pup at ze dit zonder moeite op, maar toen ze een paar weken verder was ging dit lastiger en spuugde ze de tablet uit. Maar haar baasjes zijn natuurlijk slimmer dan haar. We hebben wat gekookte kip (wat ze overigens echt heer-lijk vindt) er omheen gedaan, toen was het tabletje zo weg hoor!

Om vlooien en teken tegen te gaan heb je verschillende manieren, zoals; een pipet, tekenband en een tablet. Wij hebben op advies van onze dierenarts en ons eigen gemak voor het kauwtablet ‘Bravecto’ gekozen. De tablet moet eenmalig tijdens of rond de maaltijd gegeven worden en heeft direct een dodelijke werking (van 3 maanden) op vlooien en teken. Je hond kan gewoon gewassen worden en zwemmen. Bravecto is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Let op! De puppy’s zijn nog maar klein, dus geef niet alles tegelijk. Geef bijvoorbeeld een aantal dagen na de vaccinatie pas de ontwormingtablet en +/- 2 dagen erna pas de tablet tegen vlooien en teken.

Terug naar blog