Geusje op bed

Mini-vakantie met je hond

Denk je dat je met een hond vast zit aan huis? Dan heb je het mis! Zo stond er bij ons twee nachtjes weg op de planning. En wie zegt dat de hond dan niet mee kan? Als het ook maar even kan en mag dan nemen wij Geusje eigenlijks altijd mee de hort op! Wij delen in deze blog onze ervaring en alle tips voor een geslaagde mini-vakantie mét je hond!

Waar gaat de reis naar toe?

Als je van plan bent om alleen maar musea, pretparken en dierentuinen te bezoeken dan is er volgens ons geen meerwaarde om je hond mee te nemen. Zorg dat er een goede balans is tussen de activiteiten met én zonder hond.

Zo gingen wij voor Apeldoorn, de Veluwe! De ultieme plek om te wandelen met Geusje. Toen Geusje een half jaar oud was zijn we ook al eens een paar nachtjes naar de Veluwe geweest; wat is dat toch een mooi stukje Nederland.

Geusje op hotelkamer bed

Je denkt misschien dat je al snel bent aangewezen op kamperen of wat uitgeleefdere huisjes omdat je een hond mee wil nemen, maar dit is echt niet waar! Zo kozen wij voor Van der Valk Apeldoorn – De Cantharel. Op de comfort kamer met terras zijn honden toegestaan, deze kamer is super strak, ruim en heeft een lekkere tuin waar je heerlijk kan relaxen en waar je hond zich prima kan vermaken. Wij hadden een grondpin en een lange lijn meegenomen zodat Geusje ook gerust haar ding kon doen in de tuin. Het tuinterras is namelijk niet omheind.

Tip: Bij het boeken van een hotel, huisje of Airbnb moet je natuurlijk wel even checken of honden welkom zijn en of er meerkosten aan zijn verbonden! Vaak kan je dit al aanvinken bij de zoekopdracht: huisdieren toegestaan ja/nee.

Geusje bij van de Valk hotel

Ik ga op reis en neem mee..

Je hond meenemen op vakantie zorgt natuurlijk wel voor extra bagage! Wij delen graag ons paklijstje:

 • Brokken (bedenk hoeveel maaltijden je nodig hebt, meet dit uit en verdeel dit thuis alvast in verschillende boterhammen zakjes)
 • Houdbare gestoomde worsten voor de avondmaal
 • Voer- en drinkbakken
 • Favoriete speeltje, snacks en beloningssnoepjes
 • Stevige kauwsnack waar je hond heel lang mee doet
 • Reis waterfles/drinkbak voor de lange wandelingen
 • Honden (wifi) camera
 • Kleed of mandje
 • Halsband met penning en lijn
 • Poepzakjes
 • Grondpin met een lange lijn zodat je hond bij een niet omheinde tuin toch ‘vrij’ kan rondlopen

Is jouw hond een sloper of vertrouw je het niet? Vergeet dan niet de bench!

Geusje op de uitkijk in de bossen

Wandeltips

De Veluwe is super mooi, maar ook hier gelden regels. In bepaalde wandelgebieden zijn honden helemaal niet toegestaan. Daarnaast kan het natuurlijk ook voorkomen dat honden alleen aan de lijn zijn toegestaan. Verdiep je er goed in! Het kan gevaarlijk zijn voor de wilde dieren in de natuur maar ook voor je hond als bijvoorbeeld een wild zwijn in de aanval schiet. Gelukkig zijn er ook genoeg mooie en grote wandelgebieden waar hondjes los mogen!

Geusje uitspetteren aan het water

Wij hebben maar liefst drie verschillende hondenlosloopgebieden bezocht:

1. Hondenbos Het Leesten (15 hectare)

Het gebied is volledig omheind en honden mogen het hele jaar loslopen (mits binnen de hekken). Naast het omheinde loslopogebied is er ook een hele leuke ‘Natte Neuzenroute’ van zo’n 3 km. Parkeren is gratis en buiten het omheinde losloopgebied zit vlakbij een hip paviljoen met uitzicht op de bossen waar het mogelijk is om wat te drinken, borrelen en eten.

Geusje op de Veluwe

2. Kootwijkerduin (56 hectare)

Ook hier mogen de honden het gehele jaar loslopen. Het gebied bestaat uit losse zandgronden afgewisseld met bemoste gebieden en naaldbossen. Je hond kan in dit gebied echt lekker zijn gang gaan. Ook hier is het parkeren gratis. Eigenlijk is het enige minpunt dat je hier geen paviljoen hebt om wat te eten en drinken.

3. Recreatiegebied Bussloo (300 hectare)

Alleen tussen 1 oktober en 1 mei zijn de honden hier welkom. Het is een groot meer met grasvelden en strandjes. Wij hebben ons enorm vergist over de afstand om het hele meer rond te lopen, maar als je erop voorbereid bent dan is het zeker een aanrader! Parkeerkosten zijn €3,- voor de hele dag. Halverwege de ronde om de plas zit een leuk hip strandtentje: Brodazz Beach!

Geusje op het terras

Moet alles dan met hond?

Nee zeker niet! Neem vooral ook wat tijd voor jezelf. Altijd als wij een dagdeel zonder Geusje op pad gaan dan kunnen wij haar (gelukkig) met een gerust hart achterlaten, ook op onbekende plekken. Geusje sloopt niets en is ook geen verbale hond; soms lijkt het erop alsof ze haar stembanden even kwijt is. Haha!

Voordat wij weg gaan zorgen wij altijd dat we Geusje goed moe maken, dit door (voordat wij vertrekken) een behoorlijke losloop wandeling te maken; vaak is een kilometer of 5 wel voldoende! Als wij 5 kilometer lopen dan loopt Geusje er zeker 7 tot 10, die raakt namelijk niet uitgerend.

Tijdens onze paar daagjes weg zijn wij met een mooie Land Rover Defender (is mijn vriend helemaal gek van) een tocht van 4-uren wezen maken dwars door de Veluwe. Als je bij Hotel de Cantharel slaapt dan kan je bij dit hotel deze Land Rover Veluwe Experience boeken voor een dagdeel. Dit is écht een aanrader!

Land Rover Defender experience op de Veluwe

Voordat we deze tocht zijn gaan maken hebben we het beproefde recept hierboven toegepast: ruim 1,5 uur gelopen met Geusje bij Kootwijkerduin. Wederom een groot succes; mevrouw lag heerlijk relaxed en braaf op de hotelkamer te wachten toen we terugkwamen! Brave meid.

Tip: Overnacht je in een hotel? Vergeet dan niet het “niet storen” bordje op te hangen als je weg gaat!

Tot slot: twijfel je? Probeer een nachtje!

Twijfel je, of ben je nog nooit eerder met je hond weg geweest en ben je bang dat het een drama wordt? Zet jezelf over deze angst heen en boek gewoon eens één of twee nachtjes weg en probeer het dan eerst eens in een (vrijstaand) huisje of chaletje op een park en neem een wifi camera mee! Dan kan je goed in de gaten houden hoe jouw hond reageert als je de (onbekende) nieuwe plek verlaat. Mocht het een hoop kabaal opleveren dan ben je niemand tot last!

Geusje alleen in de hotelkamer

Terug naar blog