De hond vervoeren, waar moet de hond zitten, wat zijn de regels en hoe zit dat in het buitenland? We vertellen onze ervaringen in deze blog!
De hond vervoeren
Het is verstandig om de hond vanaf pup al aan het auto rijden te laten wennen! Bouw dit langzaamaan op.
Het is natuurlijk ideaal als je de hond gewoon met de auto kan vervoeren, bijvoorbeeld om ergens te gaan wandelen, om op bezoek te gaan of naar de dierenarts.
Eerst probeerde we het op schoot..
Toen wij Geusje als puppy ophaalde is ze op schoot met ons mee naar huis gereden. Dit is natuurlijk in alle opzichten best wel spannend; het is nieuw en ze is uit haar vertrouwde omgeving… Ze bleef dan ook niet rustig liggen. Ik herinner mij die scherpe nageltjes en tandjes nog heel goed, maar gelukkig werd ze niet misselijk!
Toen probeerde we het op de grond tussen de voeten..
Geusje vond het op schoot helemaal niks en bleef super onrustig. Al snel probeerde we het op de grond tussen de voeten bij de passagiersstoel, dit ging al een stuk beter! Dit hebben we een hele tijd volgehouden, totdat ze steeds aandacht probeerde te vragen door met twee poten op je schoot te springen…
Uit eindelijk in de kofferbak!
Uiteindelijk (na zo’n 3 maanden) hebben we het geprobeerd in de kofferbak. Dit vond ze (en nog steeds) écht fantastisch, daar heeft ze lekker de ruimte en kan ze naar buiten kijken. Wij denken dat het voor de auto’s achter ons een erg leuk gezicht is als je zo’n knap Pomsky snoetje door de achterruit voor je ziet.
Laat de hond op jonge leeftijd niet zelf in- en uit de auto springen. Dit is erg slecht voor de gewrichten en de achterbumper van je auto wordt er ook niet mooier op.
Wij laten Geusje nog steeds niet in de auto springen, ze wilt het zelf niet eens. Ze springt tegenwoordig wel zelf uit de auto en dit gaat prima! Zorg er wel voor dat ze aangelijnd is om te voorkomen dat je hond de weg opschiet!
Pas ook op met spullen of speeltjes. Als de hond in de kofferbak zit of ligt, dan heb je er geen direct zicht op. Ook moet je voorkomen dat de hond in iets stikt als je ineens moet remmen! Wij “vergeten” weleens dat Geusje achterin zit, dus als je dan een rotonde of bocht iets té sportief neemt dan glijdt ze door de kofferbak.. Tip: vergeet dus niet dat je hond achterin zit! 😉
Wetgeving en veiligheid
Laatst is Geusje met ons mee gegaan naar Oosterijk voor de Wintersportvakantie en daar zijn (wettelijke) regels voor het vervoer van de hond met de auto! (lees hier mee over in de blog ‘Pomsky mee op wintersport’).
In tegenstelling tot veel andere landen is het in Nederland (nog) niet verplicht om je hond in een kennel of gordel te vervoeren. Toch is het wel goed om te verdiepen wat veilig is en wat niet.
Eerlijk gezegd zit Geusje bij ons altijd los in de kofferbak. We vinden dit zelf een stuk veiliger dan bijvoorbeeld los op de achterbank! Je moet er niet aan denken dat als je hard moet remmen en dat de hond dat naar voren vliegt…
De hond alleen in de auto achter laten
Geusje blijft nooit alleen achter in de auto. Doe het gewoon niet! Het is niet fijn voor de hond en in de zomer is het zelfs levensgevaarlijk!
Wij hebben geluk!
We hebben geluk dat Geusje vanaf het begin niet wagenziek is. Sommige honden hebben hier wel last van! Lees je goed in en overleg met de dierenarts, want volgens mij zijn hier wel pilletjes voor. Het kan ook zijn dat de hond er uiteindelijk overheen groeit.
Zijn je medereizigers ook vaak ziek? Bedenk dan eens of het door je eigen rijstijl komt! 😉 haha!