Hondensnacks.. Als je de dierenwinkel, een tuincentrum of webshop bezoekt dan zou je er haast gillend gek van worden: het mega assortiment aan snacks voor je hond.
Waar het veel honden een worst zal wezen (haha) wat ze voorgeschoteld krijgen, zijn andere honden weer super kieskeurig. Geusje behoort overduidelijk tot de eerste groep: ze vreet alles, zelfs onkruid tussen stoeptegels wordt professioneel door haar gekortwiekt. Toch zijn wij heel bewust bezig met wat wij Geusje wel of niet te snacken geven, waar wij op letten delen wij graag in deze blog!
Allergieën
Voordat je aan deze blog begint is het goed om te weten dat Geusje geen allergieën heeft, bij het kopen van snacks worden wij dus niet geremd door allergie beperkingen. Dit is natuurlijk heel erg fijn, maar wees er wel altijd alert op!
Veel allergieën uiten zich in jeuk bij je hond. Dit resulteert in krabben, likken of bijten aan oren, poten of oksels/liezen. Uiteindelijk zorgt dit voor huidirritatie, haarverlies en zelfs ontstekingen.
Naast allergieën is het altijd goed om de ontlasting in de gaten te houden. Als je een nette hondeneigenaar/eigenaresse bent dan heb je minimaal 1x per dag een drol van je hond in je handen, dus dat is niet zo lastig om in de gaten te houden. Heeft je hond dunne ontlasting? Ga dan even na wat hij/zij afgelopen tijd heeft gegeten en wat anders is dan normaal.
Zo hebben wij Geusje met haar verjaardag eens een birthday-koek gegeven, hiervan heeft ze dagenlang dunne poep gehad. Dit is dus bijvoorbeeld iets wat we nooit meer hebben gegeven.
Vis is voor katten
Geusje is onze eerste “eigen” hond, dit was in het begin een hele ontdekkingstocht op alle vlakken, zo ook met snacks. Misschien een beetje stereotiep of kortzichtig, maar bij ons leefde de gedachte: ‘vlees is voor honden, vis is voor katten’. Dit is dus he-le-maal niet zo! Er zijn vandaag de dag net zoveel vis- als vleessnacks te vinden voor je trouwe viervoeter, mocht je dit nog niet geven: probeer het eens!
Net als voor mensen zit vis vol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine D, omega 3 en omega 6 vetten, dit in tegenstelling tot vlees. Het is dus hartstikke gezond en lekker om je hond vissnacks te geven! Denk hierbij aan als kabeljauwhuid, spiering, steenbolk of heekmoot, maar vergeet ook zeker de schaaldieren als garnaaltjes en kreeftjes niet!
Variatie!
Net als bij mensen is variatie belangrijk om meerdere redenen. Laat vooropstaan dat een goed gebalanceerd menu ervoor zorgt dat je hond een gezonde mix met voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik kan nu een heel saai verhaal van Google knippen en plakken over vitaminen, mineralen, vetten, zuren, eiwitten, etc. Maar ik ben geen voedingsdeskundige, dus daar waag ik mijzelf niet aan. Wel wil ik met jullie delen dat ik het vooral leuk vind om samen met Geusje te ontdekken; hoe reageert mevrouw op insecten, orgaanvlees, vis, gekookte groenten, fruit of natuurlijk gewone vleessnacks.
Naast dat je kan afwisselen met vis en insecten kan je ook oneindig variëren met vleessnacks: lam, konijn, rund, hert, kameel, paard, gevogelte en ga zo maar door..
Werkelijk alles passeert hier de revue. Nouja, bijna alles dan, varken laten wij links liggen. Dit doen we omdat varkensvlees stoffen kan bevatten waar je hond (ongeneeslijk) ziek van kan worden.
Pas op met teveel granen
Veel verwerkte hondensnacks worden verrijkt met granen, dit om ingrediënten te laten binden en vorm te geven aan snacks. Zonder granen zou zo’n snack uiteenvallen. Granen zijn lastiger te verteren en bevatten koolhydraten en zetmeel, dus ook suikers. Het is niet zo dat graan in voer per definitie slecht is, maar houd wel de verhouding van producten goed in de gaten.
Koop ook eens die ‘vieze’ gedroogde snackjes
“De vieze snackjes zijn het leukst, gezondst en lekkerst!” Dit zeggen mijn vriend en ik altijd voor de grap tegen elkaar. Zo simpel ligt het natuurlijk niet, want er kan veel kwaliteitsverschil zitten tussen een rundsnack A en rundsnack B. Wel is het zo dat “snackjes waaraan je goed kunt zien wat het is geweest” vaak zijn gedroogd en dus niet zijn verwerkt in een fabriek waar allerlei ongezonde geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Als wij snacks kopen gaat hier eigenlijk altijd onze voorkeur naar uit. Natuurlijk ziet zo’n hondenbot uit een fabriek er frisser uit, geeft zo’n snack geen vlekken en voelt het niet vettig aan.. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je hond ervan geniet en het gezond voor hem/haar is.
Denk aan de tanden!
De enige verwerkte snacks die wij aan Geusje geven zijn snacks die haar gebit onderhouden, zogenaamde dental sticks. Deze natuurlijke en vegetarische snacks zorgen voor een gezond gebit en gaan tandplak tegen. Wij zijn groot fan van de dental sticks van Edgard & Cooper en Whimzees!
Snacken mag ze nooit alleen
Het zal een open deur zijn, maar laat je hond nooit alleen snacken! Er ligt altijd verstikkingsgevaar op de loer, zeker als je snackjes geeft waar nog huid, haar of botjes in (kunnen) zitten. Houdt dus altijd een oogje in het zeil!
Tot slot, ga bij jonge hondjes (tot 1 jaar oud) goed na of ze een specifieke snack al mogen hebben. Veel snacks mogen pas vanaf 4 of 6 maanden worden gegeven.