Het voorjaar is aangebroken en we hebben gelukkig alweer van de eerste warme lentedagen mogen genieten. Dat is natuurlijk heerlijk, maar zijn deze dagen wel zo fijn voor je Pomsky? In deze blog delen wij onze handigheidjes om Geusje door het warme weer te helpen!
Pomsky vacht in de zomer
We kunnen er veel zinnen aan wijden, maar ik denk dat we er allemaal over eens zijn: een Pomsky vacht is niet gemaakt voor hete zomers. Geusje is voor 50% een Siberische Husky. In Siberië liggen de gemiddelde temperaturen in de winter rond de -16 graden, dit zegt genoeg. 🙂
Helemaal ideaal is het dus niet, zo’n dubbele dichte vacht bij warme zomers, maar met een paar handigheidjes kan je het een stuk aangenamer maken voor je Pomsky.
De puppytijd
Wij hebben Geusje hartje zomer opgehaald bij de fokker, ze was toen 8 weken oud en het was ruim 30-35 graden buiten. Dit heeft natuurlijk zijn voordelen, want je gaat liever met warm weer elke 1,5 uur naar buiten dan met -10 graden in de winter.
Tijdens de eerste weken dat wij Geusje hadden wisselde extreem warm weer (30+ graden) zich af met aangenaam zomer weer (25 graden). Vooral tijdens de extreem warme dagen merkte wij dat Geusje erg lusteloos was, nog meer sliep dan normaal en eigenlijk direct weer naar binnen wilde als ze haar behoeften had gedaan tijdens een rondje lopen. Erg sneu natuurlijk, want ze had duidelijk last van het warme weer.
Om het voor Geusje als pup (en trouwens nu nog steeds) wat aangenamer te maken hebben wij een paar makkelijke/goedkope tips:
- Schaf bij de Action (of ergens anders) een honden badje aan;
- Koop een plantenspuit;
- Zorg dat je, wanneer je de deur uit gaat, een reis drinkfles bij je hebt;
- Haal het kussen of plaid uit de bench (deze houdt namelijk warmte vast).
Leuke zwembad anekdote: Geusje sloopte binnen 5 minuten bij mijn ouders thuis een opblaas kinderbadje van mijn nichtje. De bloemen van het bovenstaande badje lagen dus al snel plat ;-). Het is dus raadzaam om écht een hondenbadje te kopen. Anders ben je drukker met het opzetten en opblazen van nieuwe badjes dan dat je puppy ervan geniet!
Terug naar de vier tips hierboven. De meeste punten spreken voor zich, maar bij de plantenspuit hoor ik velen van jullie denken: huh een plantenspuit? Yes, een plantenspuit! Als wij tijdens de warme dagen met Geusje gingen wandelen of op het terras zaten (terrastraining noemde wij dat), hadden wij altijd een kleine plantenspuit bij. Om de zoveel minuten sprayde wij Geusje haar kop nat, dit vond ze heerlijk en hierdoor maakte we het iets aangenamer voor haar.
Lange wandelingen tijdens de zomer
Als je Pomsky al volwassen is dan ga je ongetwijfeld geregeld lang wandelen. Dit is uiteraard geen enkel probleem, maar pas wel op voor oververhitting. Zorg er dus voor dat je hond zich niet te druk maakt, als hij/zij dit wel doet kan je beter met een aangelijnde hond lopen. Een water reisfles is écht een must-have, zo’n fles kost nagenoeg niks en hierdoor heb je altijd schoon kraanwater bij.
Ga je wandelen op het strand of neem je je Pomsky een dagje mee naar het strand? Zorg dan dat je in ieder geval een schaduwplekje kunt creëren en pas op dat je hond geen zeewater drinkt: 100% diarree garantie.
Pas op voor de gevaren van de zomer
Er zijn nog drie zaken waar je écht op moet letten als je naar buiten gaat met je hond:
1. Pas op voor warme ondergronden!
Zelf merk je er helemaal niets van: hoe warm ondergronden buiten kunnen worden in de zomer. Let erop als je gaat wandelen met je hond dat met name asfalt enorm warm kan worden. De temperatuur van asfalt kan al snel oplopen tot 50 graden. Hier wil je je hond niet overheen laten lopen, dit doet pijn en kan zelfs wondjes veroorzaken.
2. Pas op met blauwalg!
Geusje is dol op water. Sinds kort zwemt ze zelfs als het erg warm is. Is jouw Pomsky ook dol op water? Vermijd dan plekken met stilstaand water (meren en plassen), dit zijn de blauwalg hotspots. Blauwalg is dodelijk voor je hond, als je hond zelfs al een beetje blauwalg binnenkrijgt kan je hond hieraan overlijden.
3. Waak voor oververhitting
Zorg bij warm weer dat je hond zich niet te druk maakt, niet te actief met andere honden speelt en dat je niet urenlang gaat wandelen in de volle zon.
Een hond hijgt om af te koelen, houdt dit goed in de gaten. Als je hond nooit kwijlt en ineens gaat kwijlen en tijdens het wandelen niet verder wil lopen, dan is je hond een eind onderweg om oververhit te raken.
Neem dit serieus, haal je hond binnen en zorg voor verkoeling. Ben je op dat moment aan het wandelen? Ga dan direct naar huis.
Hondenbad tip
Last but not least.. Houd je niet van extreem vieze honden? Blijf erbij. Laat je puppy (maar ook je grote hond) niet te lang alleen in de tuin met een badje. Want dan is dit het resultaat, #tijdvoordouche