De voeding van je hond is een moeilijk onderwerp, er is ontzettend veel keuze in prijs, kwaliteit, samenstelling en hoeveelheid. Alsof dat nog niet erg genoeg is, maken sommige merken je ook nog eens gek met speciaalvoer voor specifieke rassen, grootte en aandoeningen. In deze blog vertellen we je meer over de voeding van Geusje (tot nu toe).
Het hoofdvoer van onze puppy
Toen wij Geusje met ruim 7 weken mochten ophalen kregen wij gelukkig van de fokker al een paar dingen mee, namelijk:
- Zak Royal Canin Puppy Medium;
- Maatbekertje om dosering te bepalen;
- Drie standaard kluifjes.
Wij hebben vanaf het eerste moment als hoofdvoer enkel Royal Canin Puppy Medium brokjes (droogvoer) gegeven. Van de fokker hadden wij het advies gekregen altijd haar bakje met brokjes gevuld neer te zetten, hij vertelde ons dat een Pomsky zich niet zal ziek eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Labrador of Golden Retriever. We hebben dit tot Geusje 6 maanden was ook trouw gedaan.
Het schooien proberen wij zoveel mogelijk te negeren, maar natuurlijk “glipt “ er wel eens een blokje kaas van het aanrecht of de eettafel! Haha! Laatst kwam een artikel voorbij over “mensen-eten” voor de hond, in dit artikel werd een blokje kaas voor een hond vergeleken met een hamburger voor een mens. Dit bevestigd onze keuze om zo min mogelijk “mensen-eten” aan Geusje te geven.
Heerlijke hondensnacks
Om te beginnen: als je snacks gaat kopen voor je jonge puppy, vraag dan altijd even na of je snackjes ook écht geschikt zijn voor jonge hondjes. Sommige snacks zij namelijk nog te hard, te groot of bevatten ingrediënten waar je puppy misschien (nog) niet tegen kan.
Dingen waar wij verder op letten bij het kopen van snacks:
- Er mag absoluut GEEN varken in zitten!
- Natuurlijke snacks met zo min mogelijk toegevoegde kleur/suiker/smaakstoffen
- Geen té grote snacks voor écht grote honden (houd altijd de verhouding snack vs. hond een beetje in de gaten).
Hiernaast vinden wij het zelf altijd een uitdaging om leuke, nieuwe, gekke en natuurlijke snacks te scoren:
- Ganzennekken;
- Lamspoot (met hoef);
- Kippenpoten;
- Long;
- Paardenstaart;
- Konijnenoren (met haar);
- Enzovoort!
Het klinkt en ziet er allemaal best vies uit, maar geloof mij: het went!
Een beloning is anders dan een snack
Voor Geusje maken wij duidelijk onderscheid tussen beloningssnoepjes en een snack. Een beloningssnoepje moet ze altijd verdienen. Dus als ze komt als we haar roepen, met commando’s of als ze in haar mand moet dan krijgt ze een beloning. Vergelijk het met de stickerkaart van je kids op school! Een snack krijgt ze als tussendoortje: zie het als een gezond tussendoortje van je kids in de kleine pauze.
Wat is bij Geusje de ul-tie-me beloning?
KIPPIE! We hebben dit al vaker in onze blog genoemd en via Instagram krijgen wij hier heel vaak vragen over: wat voor kip geven jullie, waar kopen jullie dat? Hier ons super geheime recept:
- Ga naar de supermarkt en koop hier kei veel kipfilet;
- Snijd de kipfilets in 3 stukken;
- Zet een grote kookpan met water op het vuur;
- Breng de pan met water aan de kook;
- Knikker de kipfilets in de kookpan;
- Laat het zo’n 10 minuten koken (de kip moet écht doorgekookt en wit zijn);
- Giet de pan af en laat de kipfilets op een snijplank afkoelen en opdrogen;
- Snijd de kipfilets in kleine blokjes;
- Verdeel de kip over boterhamzakjes (1 boterhamzakje moet in 2 dagen op zijn i.v.m. houdbaarheid);
- Bewaar een zakje in de koelkast en de overige zakjes in de vriezer.
Kip vind Geusje niet alleen super lekker, maar doordat het gekookt wordt zit er ook nagenoeg niets aan vettigheid in! Ohja en wij beloven je: je hond doet er werkelijk alles voor. Met “KIPPIE!” steel jij de show op de hondentraining!
Verstoppen van snacks
Zoals je waarschijnlijk weet is Geusje voor 50% een Husky. Eén van de eigenschappen van een Husky is dat ze graag eten verstoppen voor later (‘in tijden van nood’). Geusje doet dit zowel binnen- als buitenshuis.
Wij hadden, met de nadruk op “hadden” een prima tuin met bestrating en twee stukken gazon. Van dat mooie groene gras is weinig over, Geusje haar favo hobby is dus kuilen graven om haar lekkernijen te kunnen verstoppen. Maar ook verstopt ze het onder blaadjes of binnen in de hoeken van de woonkamer en achter de plantenpotten.
Zo komt Geusje geregeld in de tuin heel blij aangelopen met een onherkenbaar stuk snack.
Wegpakken van eten
Als Geusje écht aan het smullen is van iets heel lekkers dan halen wij geregeld de snack of haar voerbak even weg. Wij vinden het zelf zeer belangrijk dat dit kan! De eerste keer resulteerde dit in een boze grommende hond met optrekkende lippen. Niet schrikken en terugdeinzen: jij bent de baas! Dit hebben wij direct zwaar afgestraft. De keren daarna bleef ze licht grommen en inmiddels accepteert ze het als wij haar eten wegpakken.
Waarom doen we dit? Omdat we niet willen dat ze onverwachts uithaalt naar bezoek met kinderen als ze eten heeft. Ze moet écht begrijpen dat ze onderaan onze roedel staat en moet accepteren dat wij de baas zijn over haar eten.
Na 9 maanden vers vlees
Elke ochtend krijgt ze nu een heel klein handje brokjes en ‘s avonds één hele rol van 500 gram vlees. Wat zijn de voordelen van vers vlees?
Voordelen van rauw vlees:
- Ze eet bijna altijd haar bak in één keer leeg;
- Het is beter voor haar vacht;
- Ze poept veel minder;
- Haar poep is veel harder (ruimt fijner op met een zakje).
Nadelen van rauw vlees:
- Meenemen als je ergens op bezoek bent gaat niet of lastig, zeker tijdens een (mini) vakantie;
- Het is wat viezer om te geven;
- Je moet het elke ochtend uit de vriezer halen en er plek voor hebben;
- Sommige honden laten er wat viezere scheten door (Geusje gelukkig niet).
Last but not least: wij zijn er absoluut niet erop tegen om je hond alleen maar brokken te geven. Het is wat ons betreft een keuze. Wij vinden het verse vlees nu erg prettig voor Geusje, ze vindt het heel lekker en ze reageert er goed op. Het enige wat wij nog gaan veranderen is dat als ze 1 jaar oud is, we zullen overschakelen van Royal Canin Medium Puppy brokken naar Royal Canin Medium Adult brokken.