Pomsky Geusje op de Bergse Heide in Bergen op Zoom

De oorsprong van de Pomsky

De geschiedenis van Pomsky gaat niet heel ver terug. Als je gaat Googlen dan kom je verschillende verhalen tegen, het is ook lastig om te achterhalen welke verhalen waar zijn omdat er geen officiële stamboom informatie is of officiële bronnen te vinden zijn.

De eerste Pomsky omstreeks 2009, in Amerika

In de meeste artikelen online (vooral uit Amerika) lees je dat de eerste Pomeriaan x Husky mix in 2009 werd geboren. In enkele artikelen lees je ook 2011/2012, maar als deze jaartallen worden genoemd, wordt gesproken over de eerste officiële registratie van de Pomsky.

Hoe dan ook, op het moment van schrijven is de Pomsky +/- 10 jaar oud. Het is dus nog écht een heel jong ras waar nog lang niet alles over bekend is.

Oorsprong Pomsky

De Pomsky, een designer hond?

De Pomsky wordt regelmatig omschreven als een designer hond, dit heeft twee redenen:

  1. Vanwege een kruising welke op niet natuurlijke wijze wordt gemixed, dit is logisch: een Pomeriaan kan nou eenmaal onmogelijk een Husky bevruchten;
  2. Door punt 1 (kunstmatige inseminatie) is het een vrij duur ras. Als je voor een “prikkie” een F1 Pomsky kan kopen, dan is het vaak te mooi om waar te zijn. Pas daar dan ook mee op!

Wij hebben thuis altijd geleerd: “Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo”. Houdt dit in gedachten bij het uitzoeken van je hondje!

Is een Pomsky een rashond?

Online zijn best wel wat “Pomsky Breeding association” websites te vinden, hierop worden lijsten geplaatst met “goedgekeurde” Pomsky fokkers. Pas hiermee op en ga vooral zelf op onderzoek uit en bezoek zelf één of meerdere fokkers om je oordeel te vellen. Het “ras” Pomsky is namelijk geen erkend ras. Er bestaat dan ook geen officieel FCI ( Fédération Cynologique International) registratie. Deze lijsten kunnen dus best wel selectief/subjectief zijn samengesteld.

Wat houdt dit dan in? Nou, je koopt een hond zonder stamboom. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, de meeste honden die je op straat voorbij ziet lopen hebben namelijk geen stamboom.

Pomsky designer hond

Wat houdt dat dan in, een stamboom? Als je een hond met stamboomkoopt dan weet je op basis van de stamboom-gegevens alles over de ouders van het nestje puppies. Dit is bij een Pomsky dus niet het geval. Het is daarom ontzettend belangrijk om bij het uitzoeken van een geschikte Pomsky fokker kritisch te zijn; de gezondheid en basis van je pup ligt namelijk volledig in handen van de fokker. Koop dan ook alleen een hondje als je zowel de vader- als moederhond mag zien!

De eerste officiële foto van de Pomsky

Om dit wat theoretische (saaie) verhaal nog een beetje luchtig te houden.. Na veel research hebben wij de enige échte eerste officiële Pomsky foto weten te bemachtigen, hij stamt uit 1860:

Eerste foto Pomsky

Grapje natuurlijk! Deze foto hebben wij enige geleden tijd laten maken. ;-)

Terug naar blog