Kajakken met je hond in de Ardennen

Dagje uit met je hond: kajakken!

We treffen het maar met het prachtige weer de afgelopen weken. Af en toe is de temperatuur heerlijk aangenaam, maar af en toe ook tropisch warm! En wat is dan een leuke verkoelde activiteit om samen met jouw hond te doen? Wij zijn gaan kajakken met Geusje!

Voorbereidingen 

Bekijk vooraf goed of honden zijn toegestaan bij de organisatie waar je een kajak wil huren. Neem eventjes telefonisch contact op om te vragen welke kajak je het beste kan huren als je ook je hond mee wil nemen. Je hebt namelijk verschillende type kajaks waar je uit kan kiezen, denk aan; 1, 2 of 3-persoonskajaks en met of zonder stoeltjes. Je wil natuurlijk voorkomen dat je de gehele tocht met je hond op schoot moet zitten, een 3-persoons kajak of kajak met wat extra ruimte (als je met twee personen bent zoals ons) is dan ook geen overbodige luxe.

Kajakken Pomsky hond

Wat moet je niet vergeten met te nemen?
Naast alle spullen die je mee moet nemen om zelf niet om te komen van de honger of dorst en om te voorkomen dat je levend verbrand, moet je denken aan de volgende spulletjes voor je hond:

  • Fles schoon drinkwater (voor als je in de bus zit of ergens in de rij moet wachten);
  • Snackje(s);
  • Een lange lijn met vaste halsband (voor als je hond op een onverwacht moment besluit om uit de kajak te springen);
  • Handdoek (voor de terugweg als je erg gehecht bent aan het interieur van je auto);

Niet veel van bijzonders dus, het belangrijkste is de (langere) lijn met vaste halsband.. Mocht je hond overboord vallen of springen dan is ‘ie zo weer aan boord! 🙂

Is Geusje een zwemmer?

Niet écht, ze zwemt eigenlijk alleen in overzichtelijke en wat kleinere plassen water. Als het grotere plassen zijn of de zee dan gaat ze nooit verder het water in dan tot haar borst. We waren dus best wel benieuwd hoe ze het kajakken zou gaan vinden, zeker omdat Geusje een heldin op sokken is. Als ze bijvoorbeeld op een laag bruggetje loopt (waar ze tussen de planken door kan kijken), kan ze zich zomaar van het een op het andere moment als een complete idioot gedragen. Het was dus best wel spannend hoe ze op het kajakken ging reageren.

Geusje is een hele brave hond die over het algemeen goed luistert dus we verwachtte eigenlijk wel dat ze zich braaf zou gedragen. Toch vonden we het spannend dat we 12 kilometer lang (+/- 4 uur inclusief wat tussenstops) met haar gingen kajakken. Want wat als het tegenvalt en na een paar kilometer blijkt dat het bijna niet te doen is met haar? Ze kunnen je niet ergens halverwege uit het water plukken. Dus op het moment dat je met je kano in het water ligt en onderweg bent, kan je niet meer zomaar terug..

Van de glijbaan met de kajak

Wij zijn gaan kajakken op de rivier de Lesse in Dinant (Belgische Ardennen) bij Dinant Evasion, hier hebben wij een tocht van 12 kilometer gereserveerd met de “2 persoons kajak Klassiek”. Bij deze kajak zit in het midden een soort van vlak stuk waar je hond op kan zitten/liggen.

Bij aankomst zijn we met een touringcar 12 kilometer verderop gebracht (let op baasjes: in België is het deze dagen verplicht om in de bus een mondkapje te dragen). Geusje had nog nooit in een touringcar gezeten, gelukkig mochten we voorin bij de buschauffeur zitten zodat we er snel in-en-uit mochten, lekker makkelijk! Zo konden we bij aankomst direct de bus uit.

Eenmaal aangekomen moesten we best wel een poosje in de rij wachten voordat we het water op konden gaan. Wij hadden onze honden-drinkfles bij de hand, zodat ze tijdens het wachten in de hitte lekker koud water kon drinken. Toen we eindelijk aan de beurt waren bleek dat we op een soort van rollenbaan in de kano moesten gaan zitten, waarna we via een soort van 25 meter lange rollenbaan in het water werden gelanceerd met de kano. Super spannend! Ik heb Geusje vasthouden of mijn leven ervan afhing, maar het deed haar eigenlijk (gelukkig) niks.

De kajaktocht, wat was ze braaf zeg!

De eerste minuten waren erg onwennig, Geusje was niet echt bang maar heel erg op haar hoede.. Het voelt natuurlijk erg onwennig en “los onder de pootjes” aan. Na een minuut of 15 voelde ze zich zelfverzekerd genoeg om een beetje op de kano rond te lopen en te klieren.. Sinds toen heeft ze eigenijk om het kwartier/half uur afgewisseld tussen in het midden van de kano zitten en voorop als een soort van boegbeeld op een piratenschip.

Geusje in Kajak

Eigenlijk ging het erg lang goed: ze had heel erg veel interesse in het water en liet zich keurig nat spetteren door ons voor verkoeling.. Af en toe hing ze met haar pootjes over de rand in het water maar verder had ze niet echt de neiging om in het water te springen. Zelfs bij de verschillende stroomversnellingen en kleine watervalletjes hield ze zich prima staande en was ze niet bang.

Tot ze haar aandacht een beetje op andere dingen begon te leggen.. Op een bepaald moment zat ze weer voorop de kano en was ze te druk met “bijzaken” als Libelles, eenden en andere kajaks. We hadden het amper door maar ze gleed uit met haar voorpoten en PLONS, ze sprong zo de Lesse in. Helemaal koppie onder.. Haha! Gelukkig kan ze goed zwemmen en hebben wij al die tijd haar riem vastgehouden (meestal in de hand en soms aan de voet) zodat ze bij ons in de buurt zou blijven. Na enkele seconden naast de kajak te hebben gezwommen wist ze niet hoe snel ze (met hulp van ons) terug in de kajak moest klauteren.

Kajakkende hond

Na het korte zwemavontuur was ze een minuutje of 10 wat minder enthousiast, maar na die 10 minuten was ze weer helemaal de ‘oude’ en begon het heen-en-weer lopen in de kano. Niks aan de hand dus! 🙂

Hard werken, optijd pauzeren!

Om de 45 minuten hebben wij een korte stop gemaakt, dit was een op-en-top win-win situatie! Geusje kon even bijkomen en haar behoeften doen en wij konden lekker wat drinken en eten. Het is best wel inspannend voor haar natuurlijk, 12 kilometer lang in een kajak staan. Ze leek het heel erg leuk (en soms een beetje spannend) te vinden en vertikte het daardoor al die tijd om te gaan liggen.

Zoals eerder geschreven: we hadden wel verwacht dat ze braaf zou zijn.. Maar zó braaf hadden we echt nooit gedacht! Ze heeft vanaf 11:00 (toen we in de bus stapte) tot 16:00 zich keurig gedragen. We zouden het echt zo weer doen, zeker omdat ze zo onwijs braaf is geweest en geen enkele keer echt duidelijk heeft gemaakt dat ze het niet naar haar zin had.

Be prepared: je bent een attractie!

We zijn misschien twee kajaks tegengekomen met ook een hondje aan boord, laat staan zo’n leuk hondje als Geusje. 😉 Bij elk ‘strandje’ klonken de nodige “oeeh’s en ahhhh’s” en meerdere malen vroegen mensen wat voor ras het was.. Ga je Frans dus maar alvast oefenen als je van plan bent ook dit leuke uitstapje te maken.

Ardennen, Pomsky hond in kajak

Tot slot

Geusje weegt 16 kilo en is een middelgrote hond. Ik denk dat een hond van een kilo of 15 tot 20 wel écht de max is om mee te nemen. Niet alleen omdat anders je kano heel erg vol wordt, maar ook omdat je bij laag staand water dan misschien wel vast komt te zitten!

Ga je ook kajakken met je hond? Deel je dan de foto’s en ervaringen met ons op Instagram of via de mail? We zijn benieuwd hoe jouw viervoeter het doet!

Terug naar blog