Geusje slapend op de bank

De pubertijd: geen zorgen, het komt écht goed!

De eerste weken met Geusje waren heel erg leuk en we waren (en zijn) smoorverliefd op haar. Maar regelmatig konden we haar wel achter het behang plakken met alle streken die ze uithaalde. Ons geduld werd keer op keer op de proef gesteld door die kleine draak.

De top 10 frustrerende fratsen van Geusje

Veel van haar fratsen waren gelukkig van tijdelijke aard, hieronder een aantal opgesomd:

  1. In je handen bijten;
  2. Tegen je aanspringen;
  3. Graven in de tuin;
  4. Ontzettend druk zijn (geen rem hebben);
  5. Trekken tijdens het wandelen;
  6. Tegen de bank springen / bedelen of ze op de bank mag;
  7. In de riem bijten tijdens het wandelen
  8. Aandacht vragen door continue te krabben aan je armen of benen;
  9. Speeltjes of haar kussens slopen;
  10. Geen focus op ons tijdens het loslopen, niet meekomen na het spelen met andere honden;

Geusje op schoot

Help mijn Pomsky is zo ondeugend!

Natuurlijk hartstikke leuk, dat je Pomsky ondeugend is en je aan het lachen maakt. Het is heerlijk dat ze achter je rug om een stukje stokbrood van tafel pikken of dolblij pikzwart komen aangelopen als je ze uit de tuin binnenhaalt.

Van Geusje hebben we talloze leuke anekdotes, de één nog hilarischer dan de ander (vinden wij zelf vooral ;-)). Maar de keren dat wij er even he-le-maal klaar mee waren zijn niet op twee handen te tellen.

Geusje in haar Fantail mandje

Denk hierbij dan aan; thuiskomen en een nieuw kussen van € 55,00 in stukken aantreffen, een omgeploegd gazon dat er eerst superstrak bij lag, 5 minuten lang achter een hardloper aanrennen omdat Geusje erachteraan ging of elke week een stuk of 5 speeltjes naaien omdat je klaar bent met elke keer nieuwe moeten kopen.

De 1e pubertijd

Onvermijdelijk, elke hond komt erin; de pubertijd. Geusjes eerste pubertijd begon met 8 maanden. Die van Geusje viel (volgens ons, want we hebben geen vergelijkingsmateriaal) erg mee. Dit hebben we gedeeltelijk te danken aan dat we Geusje écht kort hebben gehouden tijdens haar puppy tijd. We hebben haar altijd erg weinig ‘ruimte’ gegeven als puppy en haar ook nooit écht dol gemaakt (als je kinderen hebt lijkt ons dit een stuk lastiger).

Geusje slapend op de bank

Wat merkte wij wel tijdens de pubertijd?

Geusje ging iets slechter luisteren. Zo volgde ze simpele commando’s als “zit” (bij de stoeprand voor het oversteken) en “af” slechter op. Het commando “rol” wat ze als puppy echt voortreffelijk deed, was ze plots verleerd en haar aandacht voor ons tijdens het wandelen was ver te zoeken. Naast het slopen van haar speeltjes troffen we ineens (tot onze grootste verbazing) tot twee keer toe verscheurde hondenkussens aan toen we thuiskwamen na werk. Dit terwijl ze (op haar speeltje na) écht geen sloper is.

Geusje haar ergste uitspatting was in Oostenrijk, op wintersport. We hadden Geusje losgelaten in de sneeuw en ze wilde écht niet meer terugkomen. Het is niet dat ze wegliep, maar we kregen haar niet te pakken. Keer op keer bleef ze uitdagend op 3 meter afstand van ons staan en zodra we een stap in haar richting zette ging ze rennen. Het duurde 45 minuten tot we haar te pakken hadden. Op z’n zachtst gezegd: erg frustrerend.

Al deze dingen hebben we op het moment zelf nooit écht bestempeld als de pubertijd, maar we realiseren ons dit pas achteraf eigenlijk. Dat klinkt een beetje stom, maar dit komt doordat wij het denk ik erger hadden verwacht. Als je op Instagram en Facebook rondkijkt zie je de ergste terror verhalen en video’s voorbijkomen, zo ook op de hondencursus. Dat waren onze verwachtingen van de pubertijd, niet een paar kleine/incidentele uitspattingen.

Licht aan het einde van de tunnel

Het kantelpunt was het einde van de loopsheid: sinds dat Geusje loops is geweest, is het (het klinkt heel suf) écht een grote dame geworden. Ze is een stuk rustiger en ze springt en bijt veel minder. Het luisteren gaat voortreffelijk, ze komt naar je toe zodra je “hier” zegt, ook als ze buiten losloopt en ze kent ineens (na 3 maanden) weer haar commando “rol”. Tijdens het spelen kan ze heel erg goed schakelen van spelen naar rust/luisteren, zodra je dit aangeeft houdt ze vrijwel direct op met ravotten.

Zo had Geusje er altijd moeite mee om (in losloopgebieden) mee te komen met ons als ze aan het spelen was geweest met een andere hond. Sinds ze loops is geweest komt ze altijd met ons mee. Als we zeggen “Geusje, kom” loopt ze direct mee. Voorheen moesten we haar altijd aanlijnen om haar mee te krijgen.

Geusje kroelend

Een andere grote verandering: ze waardeert van de één op de andere dag haar mandje enorm: geregeld zijn we haar kwijt en dan ligt ze bijna altijd heel braaf in haar mandje te slapen.

Tot slot: ze is ineens een enorme kroelkont geworden. Als Puppy mocht ze bijvoorbeeld nooit op de bank, maar toen ze wat ouder werd mocht ze met toestemming ook bij ons op de bank. Wat heel vervelend was, was dat ze dan meestal ging klieren: bijten, over je heen lopen, uitdagen.. Eigenlijk alles behalve stilliggen en kroelen. Tegenwoordig is dit andersom; ze zoekt ons vaker op om te kroelen dan om te klieren. Écht geweldig!

Het komt dus echt goed..

Geen hele inhoudelijke blog met hands-on tips dit keer. Maar hopelijk voor velen van jullie een stipje op de horizon voor de puppy- en pubertijd waar je nu middenin zit met jouw Pomsky!

Geusje rennend op het strand

Geusje is (en hoeft) geen voorbeeldig hondje te zijn, we genieten ervan dat het een ondeugende en eigenwijze drol is, maar een beetje “basis fatsoen” vinden wij wel belangrijk.

Natuurlijk geldt wel een goede opgevoede pup als basis, je puppy wordt niet vanzelf een lieve gehoorzame hond!

Een onderwerp aandragen voor een nieuwe blog?

Een onderwerp aandragen voor een nieuwe blog? Laat het gerust weten via ons Instagram account @neusje.van.geusje of mail ons op info@neusjevangeusje.nl Wij schrijven de blogs vooral ook voor jullie natuurlijk! 🙂

Terug naar blog