De oorsprong van de Pomsky

De geschiedenis van Pomsky gaat niet heel ver terug. Als je gaat Googlen dan kom je verschillende verhalen tegen, het is ook lastig om te achterhalen welke verhalen waar zijn omdat er geen officiële stamboom informatie is of officiële bronnen te vinden zijn.

De eerste Pomsky omstreeks 2009, in Amerika

In de meeste artikelen online (vooral uit Amerika) lees je dat de eerste Pomeriaan x Husky mix in 2009 werd geboren. In enkele artikelen lees je ook 2011/2012, maar als deze jaartallen worden genoemd, wordt gesproken over de eerste officiële registratie van de Pomsky.

Hoe dan ook, op het moment van schrijven is de Pomsky +/- 10 jaar oud. Het is dus nog écht een heel jong ras waar nog lang niet alles over bekend is.

Volwassen Pomsky hond 2020

De Pomsky, een designer hond?

De Pomsky wordt regelmatig omschreven als een designer hond, dit heeft twee redenen:

 1. Vanwege een kruising welke op niet natuurlijke wijze wordt gemixed, dit is logisch: een Pomeriaan kan nou eenmaal onmogelijk een Husky bevruchten;
 2. Door punt 1 (kunstmatige inseminatie) is het een vrij duur ras. Als je voor een “prikkie” een F1 Pomsky kan kopen, dan is het vaak te mooi om waar te zijn. Pas daar dan ook mee op!

Wij hebben thuis altijd geleerd: “Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo”. Houdt dit in gedachten bij het uitzoeken van je hondje!

Is een Pomsky een rashond?

Online zijn best wel wat “Pomsky Breeding association” websites te vinden, hierop worden lijsten geplaatst met “goedgekeurde” Pomsky fokkers. Pas hiermee op en ga vooral zelf op onderzoek uit en bezoek zelf één of meerdere fokkers om je oordeel te vellen. Het “ras” Pomsky is namelijk geen erkend ras. Er bestaat dan ook geen officieel FCI ( Fédération Cynologique International) registratie. Deze lijsten kunnen dus best wel selectief/subjectief zijn samengesteld.

Wat houdt dit dan in? Nou, je koopt een hond zonder stamboom. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, de meeste honden die je op straat voorbij ziet lopen hebben namelijk geen stamboom.

Pomsky hond op de heide in bergen op zoom

Wat houdt dat dan in, een stamboom? Als je een hond met stamboom koopt dan weet je op basis van de stamboom-gegevens alles over de ouders van het nestje puppies. Dit is bij een Pomsky dus niet het geval. Het is daarom ontzettend belangrijk om bij het uitzoeken van een geschikte Pomsky fokker kritisch te zijn; de gezondheid en basis van je pup ligt namelijk volledig in handen van de fokker. Koop dan ook alleen een hondje als je zowel de vader- als moederhond mag zien!

De eerste officiële foto van de Pomsky

Om dit wat theoretische (saaie) verhaal nog een beetje luchtig te houden.. Na veel research hebben wij de enige échte eerste officiële Pomsky foto weten te bemachtigen, hij stamt uit 1860:

Eerst pomsky foto uit 1860

Grapje natuurlijk! Enige tijd geleden hebben wij bij MVH Fotografie een ouderwets Meesters Portret gewonnen met een foto van je dier. Hoe werkt dit? Je stuurt een selectie leuke foto’s van goede kwaliteit naar haar op en zij maakt hier een échte oude meester van! Super leuk toch?

Binnenkort laten wij de afbeelding afdrukken op plexiglas en krijgt deze toch wel hele bijzondere “oude meester” een mooi plekje in ons huis!


Kennen jullie onze producten al?

Berichten gemaakt 33

2 gedachten over “De oorsprong van de Pomsky

 1. Hello,

  Ik en mijn vriend zijn op zoek naar een pomsky. Een goede fokker vinden is erg belangrijk, welke kan jij aanraden?
  Is een embark test nodig denk je?

  Dank je wel.

  Groetjes,
  Lyna

  1. Hoi Lyna,

   Bedankt voor je reactie! Wij hebben Geusje bij Pomsky Nederland gekocht, dit is een hele nette en betrouwbare fokker in Waalwijk. Hij fokt enkel F1 Pomsky, dit is een zuivere kruising tussen een Husky en een Pomeriaan. Een embark test is bij hen niet nodig hoor!

   Mocht je meer vragen hebben, stel deze dan gerust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

0